Európai idő szerint kora délután, 13:30 perckor kezdődött Barcelonában az első edzés. Mindkét edzésen Max Verstappen volt a leggyorsabb. A pilóták a Pirelli abroncsokat is tesztelhették.

Több csapat, többek között a Ferrari is vitt fejlesztést Spanyolországba. Carlos Sainz autóján van fent az új oldaldoboz, míg Charles Leclerc a korábbi verzióval körözött. Vélhetően az az oka, hogy a csapat össze akarja hasonlítani a két változatot. A Ferrari tehát mindent megtesz annak érdekében, hogy minél jobban fel tudják mérni a módosítások hatásait. Verstappen közben az élre állt.

Sokan voltak, akik a Pirelli új abroncsát tesztelték a szabadedzés első perceiben. Köridők gyorsan változtak. Verstappen közepes gumikon javított idején. 14 perc után még csak 15 pilótának volt mért köre. A Red Bull egyelőre rendkívül magabiztosnak tűnt. A mezőny legnagyobb része most már a közepes keveréken volt. Pierre Gasly feljött közben másodiknak, míg Alonso a negyedi helyen állt. Eddig senki sem tudta megközelíteni Verstappent idejét.

25 perc volt még hátra edzésből. Verstappen, Perez, és Magnussen volt az első három sorrendje. A Mercedes és a Ferrari továbbra sem fértek be a top tízben, de ők még egyszer sem tették fel a lágyakat. Sainz az első szektorban közel négy tizeddel volt lassabb Verstappennél. Ocon közben felugrott a harmadik helyre. Fél három felé csúnya felhők közeledtek a pálya fölé. Nagyon úgy nézett ki, hogy a szabadedzés után ázni fog a pálya. Az eredmény mér nem változott. Verstappen nyerte az első edzést. Perez a második, Ocon a harmadik helyen zárt.

Második edzés

Max Verstappen autózta a leggyorsabb köridőt a 2023-as Forma-1-es Spanyol Nagydíj második szabadedzésén Fernando Alonso előtt, míg a Ferrari teljesítményén egyelőre az új fejlesztések sem javítottak. 24 fokos levegővel, 37 fokos pályával, napsütésben indult a második szabadedzés. Miközben mindenki a keményeken, a tesztgumikon vagy a közepeseken kezdte a körözést. A két Ferrari felrakott 1-1 szett úgy lágy gumit, és nem meglepő módon az élre is álltak, kezdésnek Carlos Sainz vezetésével.

Max Verstappen azonban a közepes gumikkal, megtankolt autóval is jobb időt autózott, mint Sainz a lágyakon. Nem csak a Red Bull tempófölényéről, de arról is tanúskodott, hogy bőven volt még tartalék az autókban és a pilótákban is a szabadedzés alatt. 25 perccel az FP2 kezdete után a Ferrari indította meg az FP2 valódi időmérős szimulációját: Charles Leclerc 4 tizeddel azonnal meg is tudta javítania Max Verstappen FP1-en elért legjobb idejét.

A két Mercedes csak a 8. és a 11. leggyorsabb kört futotta, miután ismét elképesztően szoros volt a mezőny. Versenyszimuláción sem termett sok babér a Ferrarinak, ahol Charles Leclerc tempója a tesztgumikon végig jobb volt Sainzénál, de 8 kör után jelentősen visszaesett a tempója Max Verstappenhez képest. Fernando Alonso teljesítménye ismét messze jobb volt Lance Strollénál. Alonso a második, Stroll csak a 18. helyen zárta a második edzést. A versenyszimulációk alatt sem érte el Alonso tempóját.

Eredmény:

1. Max Verstappen Red Bull 1:13.907
2. Fernando Alonso Aston Martin +0,170
3. Nico Hulkenberg Haas +0,270
4. Sergio Perez Red Bull +0,312
5. Esteban Ocon Alpine +0,335
6. Charles Leclerc Ferrari +0,339
7. Carlos Sainz Ferrari +0,367
8. George Russell Mercedes +0,485
9. Valtteri Bottas Alfa Romeo +0,541
10. Pierre Gasly alpesi +0,550
11. Lewis Hamilton Mercedes +0,642
12. Oscar Piastri McLaren +0,676
13. Guanyu Zhou Alfa Romeo +0,678
14. Lando Norris McLaren +0,787
15. Kevin Magnussen Haas +0,806
16. Nyck De Vries AlphaTauri +0,878
17. Yuki Tsunoda AlphaTauri +0,933
18. Lance Stroll Aston Martin +1,103
19. Alex Albon Williams +1,149
20 Logan Sargeant Williams +1,508