Carlos Sainz a kanadai időmérő első felvonásában feltartotta Pierre Gasly-t, aki nem is jutott be a Q2-be. A francia pilóta arra kérte a felügyelőket, hogy Sainz-t büntessék meg. A spanyol pilóta három rajthelyes büntetést kapott.

A spanyol Sainz akadályozta Gasly-t. A francia pilóta épp az utolsó gyors körén volt. Idején javítania kellett, hiszen a kiesők között volt. Sainz bejutott a Q3-ba. Gasly nem tudott új kört kezdeni és kiesett a Q1-ben. Gasly, akit kétszer is megbüntettek feltartásért a Spanyol Nagydíjon, azt kérte a felügyelüktől, hogy büntessék meg Sainz-z. A spanyol pilóta szerint Gasly túlreagálta az esetet. A csapatrádión a következőket üvöltette: „Ilyen dologért büntetést kell adni. 300 km/h-val érkeztem.”- mondta Gasly az időmérő alatt. Sainz erre így válaszolt:

„Valószínűleg túlreagált az esetet. Engem hétszer tartottak fel. Mégsem kértem senkit arra, hogy osszanak ki büntetést. Elemezni fogjuk az esetet. Ez egyike volt azoknak a helyzeteknek, amikor mindenki a sajátját járta. Egyszer engem is akadályoztak ugyanabban a sikánban, de nem kiabálok.”- árulta el Carlos Sainz az időmérő után.