70 éves korában elhunyt Robert George Fernley, avagy ahogyan mindenki ismerte: Bob Fernley. A brit menedzser az Aston Martin F1-es istállójának jogelődje, a Force India helyettes és Vijay Mallya távollétében tényleges csapatfőnökeként ért el sikereket a silverstone-i istállóval, amely a Twitteren erősítette meg a szomorú hírt.

Bob Fernley-t már nagyon fiatalon fertőzte a benzingőz. Néhány raliversenyen is részt vett. Hamar belátta, hogy nem elég tehetséges a profivá váláshoz. Az 1970-es években üzleti partnerével, Bobby Howling-szal megalapította az Amco Motor Racing nevű céget, amellyel korábbi Forma-1-es autókat vásároltak és adtak el gyűjtőknek. Így kerültek kapcsolatba a brit Forma-1-es sorozattal, amelyben F1-es és F2-es autók is versenyeztek.

Fernley ekkor váltott a kereskedésről a sportmenedzsmentre, és miután a brit F1-ben bajnok lett a csapatával és Jim Crawford-dal, a CanAm-ben és az IndyCarban is bemutatkoztak a skót versenyzővel. Ezután Fernley hátat fordított a sportnak, de miután találkozott Vijay Mally-ával, aki megvette az egyik autóját, segített az indiai üzletembernek futtatni azt Indiában úgy, hogy Mallya volt a versenyző. 2007-ben Mallya megvásárolta az akkor éppen Spyker néven futó korábbi Jordan-istállót, Fernley-t is hozta magával a fedélzetre, és kinevezte helyettes csapatfőnöknek.

2009-ben Giancarlo Fisichella révén Belgiumban megszerezték történetük első pole pozícióját és dobogós helyezését. A csapat anyagi helyzete azonban egyre rosszabbra fordult, és a Vijay Mallya elleni körözés sem segített. Az istálló 2018 nyarán hitelezői védelem alá került, majd megvásárolta azt a Lawrence Stroll vezette befektetői csoport. Fernley utolsó pozíciója a motorsportban az FIA együléses bizottságának vezetése volt, ahol Stefano Domenicalit váltotta 2020-ban, de miután Jean Todt leköszönt az FIA elnöki székéből, Mohammed bin Szulajm nem kérte fel a brit menedzsert a folytatásra. Bob Fernley-t a Forma-1 és a tágabb motorsportos közösség is gyászolja.