A múlt hétvégén rendezték meg az Osztrák Nagydíjat. Több csapat frissítéssel készült. Úgy tűnik, hogy a Mclaren és a Ferrari is javított eddigi teljesítményén. A Mercedes és az Aston Martin mintha egy kicsit visszaesett volna. Mit tanultunk a múlt hétvégéből?

Max Verstappen újabb győzelmet követhetett el. A holland pilóta hazai közönség előtt aratott újabb győzelmet és növelte előnyét a pontversenyben. Charles Leclerc és Sergio Perez állhatott még fel a pódiumra. Carlos Sainz lett negyedik, Lando Norris pedig az ötösik helyen zárt.

Mit tanultunk a Red Bull Ringen látottakból?

Mindenki utolérte az Aston Martint. A szezon elején egyértelmű volt, hogy az Aston Martin a Red Bull elsőszámú kihívója. Az első hat versenyen túlnyomórészt utcai pályák zajlottak, amelyek elfedték a többi csapat erősségeit. Már nagyon úgy tűnik, hogy a Mercedes és a Ferrari is fel tudja venni a versenyt a brit csapattal. Az Aston Martin már nem teljesít olyan jól, mint az első futamokon.
A csapatok még több fejlesztési csomaggal készülnek. Az már más kérdés, hogy kinek sikerül megszakítania a Red Bull dominanciáját.

Nyck de Vries egyre nagyobb nyomás alatt van. A holland pilóta még mindig nem szerzett pontot. A Red Bull vezetősége kezd türelmetlen lenni. Az soha nem jelent jót egy pilótára nézve, ha Helmut Marko a nyilvánosság előtt a kétségeit ecsetelgeti. Az AlphaTauri új vezérigazgatója, Peter Bayer felvázolta a csapat ütemtervét, de ő nem beszélt a holland pilóta jövőjéről. De Vries-nek még a nyári szünet előtt teljesítenie kell. Különben könnyen lecserélhetik már a nyári szünet után.

A pályahatárok kérdését rendezni kell.

Nem megyek bele túlságosan ebbe a témába, mivel már sokat foglalkoztunk vele. Egyértelmű, hogy megoldást kell találni a Red Bull Ringen látott számtalan pályaelhagyás kérdésére. Az FIA versenyigazgatója, Niels Wittich azt javasolta, hogy a kanyarokban kavicscsapdát helyezzenek el. De mivel a MotoGP is a pályán versenyez, ez nem lenne biztonságos megoldás.

A Ferrari cserben hagyta Sainz-t.

Charles Leclerc lett az első pilóta Max Verstappen kívül, aki 2023-ban először vezetett F1-es futamot a Miami Nagydíj óta. A monacói pilóta a második helyen ért célba. Eközben Sainz elégedetlen volt a Ferrari stratégiájával. Azt mondták neki, hogy maradjon Leclerc mögött. Viszont a tempója jobb volt, mint csapattárásáé. Majd a Virtuális Biztonsági autós fázis alatt nyolc másodpercet veszített.
Leclerc után, még ugyanabban a körben Sainz is kiállt a bokszba. Sok időt vesztett. A futam végén sebezhetővé vált Sergio Perezzel szemben. A mexikói pilótának frissebbek voltak az abroncsai is. Sainz szerint, ha nem kellett volna kiállnia VSC alatt, akkor a Ferrari minkét pilótája a dobogón ünnepelhetett volna.

A Mercedesek tempója visszaesett?

Az Osztrák Nagydíjon a Mercedes nem úgy teljesített, mint Barcelónában, ahol Hamilton és Russell is dobogóra állhatott. Russell is meglepődött a tempójukon, mivel szerinte ez az autó ugyanaz volt, mint Spanyolországban. A szombati nap sem úgy alakult, ahogy várták. Nem tudtak pontot szerezni. A Mercedes szerint a Ferrari már előttük jár. Így a Brit Nagydíjra vitt frissítések kulcsfontosságúak lehetnek, ha harcban szeretnének lenni a konstruktőri bajnokság második helyééért.