Az időmérő edzés után változott a Brit Nagydíj rajtrácsa. Valtteri Bottast kizárták, mivel az Alfa Romeo-ban nem maradt annyi üzemanyag. Ilyen utoljára Alex Albonnal történt, tavaly Ausztráliában.

Valtteri Bottas autója a Q1 végén adta meg magát. A rádióba azt mondta, elment a hajtás, de szerencséjére előtte már elég jó időt autózott, hogy a 11. helyen a Q2-be jusson. A finn már nem tudott kimenni a Q2-ben. Így a 15. helyen esett ki. Az FIA viszont felfedte, hogy nem maradt elég üzemanyag a tankban a kötelező egyliteres mintavételhez. Beleszámolva azt a mennyiséget, amire a bokszba való visszatéréshez lett volna szükség – a versenyekkel ellentétben a kvalifikációkon önerőből kell visszatérnie az autóknak a garázsba. A hivatalos döntés szerint ez a kihágás az edzésről való kizárással jár. Ennek értelmében pedig Valtteri Bottas a mezőny végéről fog indulni, Sergio Perez, Juki Cunoda, Csou Kuan-jü, Nyck de Vries és Kevin Magnussen pedig előrelépnek. Bottas nem tudta megmondani, hogy miért állt meg az autója:

„Egyelőre még nem, még rá kell jönnünk. Nyilván sok dolog van, ami miatt megállhat a motor, szóval nem tudom. Kár érte, de sokat nem tudok vele kezdeni. A Q2 végső idejét végül nem láttam. Szóval nem tudom, mennyivel csúsztam ki végül, de legalább oda most bejutottunk, még ha nagyon szoros is volt. Szóval tettünk pár lépést előre, most várnunk kell holnapig, hogy kiderüljön, mire elég a tempónk.”- árulta el Valtteri Bottas.