Sebastian Vettel arra figyelmeztetett, hogy az F1 jövője veszélybe kerülhet. A világon mindenhol betilthatják az F1-et és a motorsportot a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében.

A négyszeres világbajnok a 2022-es szezon végén elhagyta az F1-et. Az elmúlt években a környezetvédelmi kérdések szenvedélyes kampányolója lett. Vettel vasárnap megjelent az éves Goodwood Festival of Speed ​​eseményen, ahol autóba ülhetett. Nigel Mansell 1992-es, Williams FW14B-jével és Ayrton Senna 1993-as McLaren MP4/8-ával is vezethette.

Sebastian Vettel komolyan aggódik az F1 jövője miatt. Az F1 kénytelen volt lemondani a májusi Emilia Romagna Nagydíjat, miután az Imola régióban heves esőzés miatt árvizek alakultak ki. Kanadában pedig erdőtüzek pusztítottak. Vettel attól tart, hogy az F1 és a motorsport az éghajlatváltozás elleni küzdelem kormányzati intézkedéseinek célpontja kerül.

„Szerintem a változó – melegedő – világ és az extrém időjárás között közvetlen kapcsolat van. Imolát törölték, a tegnapi napot itt is törölték. Aki nem fordít hátat teljesen, az látja, hogy a klímaválságnak már ma rengeteg emberre van hatása világszert. Imolát törölték, előtte hatalmas aszály volt egész Olaszországban, aztán jött a szinte végtelennek ható eső. Ezt a talaj nem tudta magába szívni, és ez egy Imolához hasonló helyen összegyűlik és hatalmas áradásokat okoz. Miamiban is volt egy verseny, ott két-három héttel előtte szintén hatalmas áradás volt és az egész pálya víz alá került. Ha három héttel később jön, a versenynek lőttek. Ott vannak a kanadai erdőtüzek, más széljárás, kicsit tovább tart, Montreal is búcsúzott volna. Ez egy valós fenyegetés. Lehet, hogy jövőre semmi ilyesmi nem fog történni, de ez sajnos nem így működik. Fel kell ismernünk, hogy a világ változik és az életünkre is hatással van ez. Szerintem az igazi fenyegetést nem azok jelentik, akik az aszfaltra ragasztják magukat egy pályán a verseny előtt vagy Goodwoodban, sokkal inkább az, hogy egyes kormányok ránéznek a helyzetre és elkezdenek betiltani dolgokat, például a motorsportot, ezt is elképzelhetőnek tartom. Persze, nem szeretném, hogy ez történjen, ez egy remek sportág. Ma is rengetegen itt vannak, nagyon jól szórakozik mindenki. Hatalmas kár lenne érte, ha egyszerűen nem engedhetnénk meg magunknak ezt. Nem csak a motorsportról, minden sportról szól ez. Szerintem a teniszezők is megkapják a kérdést, mennyire felelősségteljes körberepülni a világot azért, hogy teniszezzenek. Sportolókként ez a mi felelősségünk, de csak mi nem fogunk tudni változtatni. A lényege a mondandómnak, hogy van alternatíva. Megszabadulni a világbajnokságtól és mindent megállítani nem megoldás, mert nem fog működni, az emberek nem fognak megállni és amúgy is kár lenne érte. Alternatívákat kell találni és vannak alternatívák, amik már ma is léteznek. Változtatnunk kell és bátran egy jobb jövőt várni, mert nem hiszem, hogy rosszabb helyzetbe kerülünk utána.”- árulta el Sebastian Vettel, akinek szavait a PlanetF1 idézte.