A Belga Nagydíj időmérő edzését követően több esetet is vizsgáltak. Pár órával az időmérő után megszületett az ítélet is. Lewis Hamilton megúszta, miközben Kevin Magnussen három rajthelyes büntetést kapott.

A pénteki időmérő edzés első fele vizes körülmények között zajlott, ami okozott némi incidenst is. A kvalifikáció után Alex Albont és Hamiltont a pályára való veszélyes visszatérésért, míg Magnussent feltartásért vizsgálták.

Albon a Q1 végén a 8-as kanyarnál tért le a pályáról, majd éppen a közeledő Pierre Gasly elé jött vissza a versenyívre. Nem kapott büntetést. Egy megrovással megúszta az esetet. A felügyelők szerint lehetett volna figyelmesebb is, de az esetet nem találták annyira vészesnek. Hamilton-nál ugyanez volt a helyzet, de a brit még megrovást sem kapott. A hétszeres bajnok George Russell elé tért vissza némileg veszélyesen a Raidillon tetején, miközben még vizes volt a pálya.

Hamilton a bírák előtt elmagyarázta, hogy valójában a mögöttük érkező Valtteri Bottas útjából akart kitérni. Russell is megvédte őt, és kifejtette, hogy mindketten tisztában voltak a helyzettel. Hamilton csak Bottas miatt ment le a pályáról, és mindketten biztonságosan engedték el az Alfa Romeo-t.

Magnussen nem volt ilyen szerencsés. A dán pilóta három rajthellyel hátrébb rajtolhat majd, amiért feltartotta Charles Leclerc-t. A dán a 9-es kanyarban kicsúszott és picit eltalálta a falat, majd visszacsatlakozva a pályára a versenyíven maradt. Leclerc gyors körön volt és a 16-os kanyarig nem engedte el a monacói pilótát. A Haas pilótája így a 13. helyett a 16. pozícióból rajtolhat majd vasárnap. Az idézésekről és annak eredményeiről a Racingnews365.com számolt be.