Az F1 minden évben megtartja a nyári szünetét, ami alatt egy futamot sem láthatunk. A Belga Nagydíj volt az utolsó verseny a nyári szünet előtt. Augusztus 25-én folytatódik a 2023-as szezon.

A Belga Nagydíj után egy hónappal folytatódik az F1 programja. Augusztus 25-27-i hétvégén a Holland Nagydíjjal folytatódik a száguldás. Az F1 egy hónapra leáll. A sportág személyzetének három hétre szabadságra kell mennie. Még a gyárak is leállnak. De miért megy az F1 szünetre? Miért tartják ezt meg minden évben?

Az F1 nyári szünete alatt minden csapat gyárának be kell zárnia. Két héten át senki sem dolgozhat. A Sportszabályzat 21.8 szabálya kimondja, hogy a csapatoknak július végén vagy augusztusban 14 napra be kell fejezniük a munkát. A leállás alatt az autó fejlesztése, tervezése vagy új alkatrészek gyártása tilos. A 14 nap alatt csak a gyár alapvető funkcióit működtethetik. A szélcsatornákat leállítják. A karbantartási és rutinszervi munkák megengedettek.

Az olyan osztályok, mint például a marketing, a jogi és a pénzügyi részlegek, amelyek általában nincsenek hatással az autók teljesítményére, továbbra is működhetnek. Az F1 azért megy szünetre, hogy a sportágban dolgozók is tudjanak pihenni. Ez idő alatt a családjukkal, barátaikkal tölthetnek egy kis időt.

A karácsony és az újév általában rendkívül zsúfolt időszak a csapatok számára. Az új szezonra készülnek. A szezon előtti tesztekre el kell készülniük. Majd Márciusban indul az újabb szezon. A versenynaptár bejárja a Föld összes kontinensét, mielőtt novemberben vagy decemberben véget ért a szezon.

A csapatok a nyári szünetet bármikor kivehetik, de általában augusztus közepén 14 napra időzítik a leállást. Az utolsó futam után az autók visszakerülnek a gyárba. Az azt megelőző héten már készülnek a következő versenyre. Mikor folyatódik az F1 szezonja? A következő futamra Hollandiában kerül majd sor augusztus 25 és 27 között. A holland futam után Monza, Szingapúr, Japán követi majd. Japán után Las Vegas-ba látogat az F1.

Hollandia Zandvoort augusztus 25-27
Olaszország Monza szeptember 1-3
Szingapúr Marina Bay szeptember 15-17
Japán Suzuka szeptember 22-24
Katar Lusail október 6-8
Egyesült Államok Amerika körútja október 20-22
Mexikó Circuit Hermanos Rodriguez október 27-29
Brazília Interlagos november 3-5
Las Vegas Las Vegas Strip Street Circuit november 16-18
Abu Dhabi Yas Marina november 24-26