Nyikita Mazepin ügyvédeinek sikerült megszüntetniük az orosz versenyző elleni szankciókat. Lehet, hogy az orosz pilótának sikerül visszajutnia az F1-be?

Mazepint, aki 2021-ben a Haasszal versenyzett, és 2022-re is volt élő szerződése. Leváltották a csapat címadó szponzorával, az Uralkalival együtt, amikor Oroszország katonai akcióba kezdett és lerohanta Ukrajnát. Most úgy tűnik, hogy van visszaút az F1-be. Az orosz pilóta szóvivője szerint az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte a Nyikita Mazepin volt F1-es pilóta elleni szankciókat.

Az FIA 2022-ben minden orosz érdekeltségű céget és pilótát kizárt a sorozatból. Feltéve, hogy hajlandóak aláírni egy FIA-rendeletet, amely elhatárolódik Vlagyimir Putyin orosz elnök lépéseitől. Semleges zászló alatt versenyezhettek. Az év elején az Európai Unió Bírósága úgy döntött, hogy engedélyezi Mazepin belépését az EU-ba, hogy tárgyalásokat folytasson az F1-es csapatokkal. Részt vehessen az F1-ben és vagy más versenysorozatokban, feltéve, hogy megegyezésre tud jutni az irányító testületükkel.

Mazepin ügyvédje, Davide Rovetta és Aaron Bass szerint az EU második, az orosz sofőrt a szankciók alóli mentesítő határozata azon alapult, hogy „nem vett részt” az Ukrajnában zajló eseményekben. Mazepin tehát tárgyalhat bármilyen sorozatban versenyző csapatokkal és szponzorokkal. Az Eu-n belül bárhol tesztelhet.