A Forma-1-es pilóták nagyon jól keresnek, meg vannak fizetve. Talán nem csodálkozik senki azon, hogy Max Verstappen és Lewis Hamilton jelenleg a sportág legjobban fizetett sportolója. Íme a 2023-as F1-es szezonban bejelentett pilóták fizetései.

Egy sikeres F1-es pilóta évente több millió dollárra számíthat a csapatától. A legtöbb pilóta arra törekszik, hogy jól fizető szerződést kössön azokkal a csapatokkal, amelyek a legnagyobb esélyt adnak arra, hogy bajnokok legyenek. A RacingNews365.com szerint így fest a 2023-as fizetési lista.

Figyelembe kell vennünk, hogy ezek a fizetések csak becslések. Nincsenek benne a győzelmekért járó bónusz, a bajnokság megnyerése után járó bónusz vagy egyéb szponzori díj. Ki mennyit kereshet az F1-ben? Nem meglepő módon a Forma-1 legjobban fizetett pilótái azok a pilóták, akiktől elvárják, hogy rendes futamgyőzelmeket szerezzenek. Azok a pilóták, akik esetleg túl vannak karrierjük csúcsán, szintén hatalmas összegeket kaphatnak tapasztalatuk, tudásuk és piacképességük miatt.

A pilóták fizetése egyelőre nem szerepel a Forma-1 költségvetési felső határában, vagyis a csapatok annyit költhetnek, amennyit csak akarnak annak érdekében, hogy a világ legjobb versenyzőit szerződtessék. 2023-ban a regnáló világbajnok Max Verstappen kapja a mezőny legmagasabb fizetését. A holland pilóta 55 millió dollárt tehet zsebre, miközben sorozatban harmadik címét szerezheti meg az F1-ben. Hamilton arra törekszik, hogy megszerezze a nyolcadik világbajnoki címét. A brit pilóta ezalatt 35 millió dollárt tehet zsebre.

Van pár oylan pilóta, aki még nem szerzett bajnoki címet, de a fizetése mégis két számjegyű. Köztük van a ferraris Charles Leclerc is, aki 24 millió dollárt tesz zsebre a Scuderiától 2023-ban. Mellette Carlos Sainz 12 millió dollárt visz haza 2023-ban. Valtteri Bottas, aki elhagyta a Mercedest, hogy 2021 végén hosszú távú szerződést kötött az Alfa Romeóval, évi 10 millió dollárt fizet, míg Max Verstappen csapattársa, Sergio Perez 10 millió dollárt kap 2023-ban.

Kik az F1 legrosszabbul fizetett pilótái?

Az F1-ben vannak olyanok is, akik elég „kevés” pénzt visznek haza. ez azért van, mert nincs elég tapasztalatuk. Az F1 legrosszabbul fizetett pilótái közé tartoznak 2023-ban az újonc versenyzők: Logan Sargeant fejenként körülbelül 1 millió dollárt kereshet. Oscar Piastrinak sikerült 2 millió dolláros fizetést kiharcolnia. Zhou Guanyu 2 millió dollárt visz haza az Alfa Romeótól, míg Lance Strollról azt is tartják, hogy viszonylag alacsony fizetést kap, annak ellenére, hogy Lawrence Stroll csapattulajdonos fia.

A teljes lista

Max Verstappen Red Bull 55 millió dollár
Lewis Hamilton Mercedes 35 millió dollár
Charles Leclerc Ferrari 24 millió dollár
Lando Norris McLaren 20 millió dollár
Carlos Sainz Ferrari 12 millió dollár
Sergio Perez Red Bull 10 millió dollár
Valtteri Bottas Alfa Romeo 10 millió dollár
George Russell Mercedes 8 millió dollár
Esteban Ocon Alpine 6 millió dollár
Fernando Alonso Aston Martin 5 millió dollár
Pierre Gasly Alpine 5 millió dollár
Kevin Magnussen Haas 5 millió dollár
Alex Albon Williams 3 millió dollár
Zhou Guanyu Alfa Romeo 2 millió dollár
Lance Stroll Aston Martin 2 millió dollár
Nico Hulkenberg Haas 2 millió dollár
Oscar Piastri McLaren 2 millió dollár
Daniel Ricciardo AlphaTauri 2,1 millió dollár