Az F1 nyári szünetét tölti, de eközben több pletyka kelt szárnyra. A szünetben van arra időnk és lehetőségünk, hogy kicsit elemezgessük a paddock híreit.

A jelenlegi mezőny tagjai közül sokan jövőre is ott lesznek a rajtrácson, mivel az elmúlt években számos hosszú távú szerződést írtak alá. Ez azonban nem igaz mindenkire.

Red Bull

Bár Daniel Ricciardo-t gyakran emlegetik a Red Bullhoz való visszatérés miatt, nem úgy tűnik, hogy Christian Horner és Helmut Marko lemondana Sergio Perezről, és lehetővé tenné az ausztrál előléptetését. A nyolcszoros futamgyőztesnek először hosszú távon bizonyítania kell az AlphaTaurinál, miközben azt is megnézik, hogy teljesít Perez. Míg a mexikói 125 ponttal van lemaradva Max Verstappen mögött a világbajnoki címért folyó csatában, a tabellán a második hely továbbra is jónak számít. Ráadásul a Red Bull márka Pereznek köszönhetően még nagyobb lett Mexikóban és Dél-Amerikában, így kevés ok van a szerződésének felszakítására. Így 2024-ben biztos marad a Verstappen-Perez páros.

Mercedes

A legutóbbi teljesítménye azt mutatja, hogy a hétszeres világbajnok, Lewis Hamilton még messze nem végzett az F1-el. Új szerződést szeretne kötni a Mercedesszel. Hamilton és Toto Wolff szerint új szerződésének hossza még nem tisztázott, de a hosszabbítás és a papírok aláírása aláírása csak formalitás. Ha Hamilton csak egy évet írna alá, akkor talán két év múlva a Ferrarinál is kiköthet? Természetesen ez valószínűtlen forgatókönyvnek tűnik, hiszen Hamilton visszavonulása után elveszítené egy potenciális jövőbeni nagyköveti tisztét a Mercedesnél. Ennek ellenére továbbra is kering a paddockban a pletyka, miszerint Hamilton egyszer a Ferrari pilótája lehet. Fantázia vagy valóság? 2025-ben többet fogunk tudni! Ami George Russell-t illeti, nincs meglepetés, és minden bizonnyal a Mercedes pilótája marad. 2024-ben is Hamilton-Russell párossal számolunk.

Aston Martin

Fernando Alonso közvetlenül a nyári szünet előtt megismételte, hogy elégedett az Aston Martin választásával. A spanyol pilóta 42 éves. Ennek ellenére a fiatal tehetségként jelenik meg benne, akinek karrierje még nem ért véget az F1-ben. Lance Stroll és Alonso biztosan marad a brit csapatnál. Bár Stroll-nak sokat kell tanulnia a kétszeres világbajnoktól. Úgy tűnik, hogy az Aston Martin csak 2024 után vagy talán 2025-ben látja szükségesnek a változtatást. Nem sok esélyt adunk arra, hogy 2026-ben még Alonso a csapatban lesz, hiszem akkor már 45 évét betölti. Csekély esélyt adunk arra, hogy Alonso 2026-ban még az F1-ben lesz. Úgy tűnik, hogy Lawrence Stroll továbbra is a csapatnál akar maradni, bár egy olyan erős üzletember talán jó áron eladhatja a csapatot. Ami 2024-et illeti. Alonso-Stroll párossal vághatnak neki az új szezonnak.

Ferrari

Úgy tűnik, időnként van némi feszültség Charles Leclerc és Carlos Sainz között. Ennek ellenére nem úgy tűnik, hogy bármelyik pilóta korán elhagyja a Scuderiát. Érdekes lesz azonban látni, mi történik 2024 után. Mindkét pilóta szerződése végéhez közeledik. Leclerc azt mondta, hogy továbbra is hisz a Ferrariban és már tárgyalnak a hosszabbításról. Sainz esetében a dolgok egy kicsit másképp állnak. Úgy tűnik, a spanyolt időnként hátrány éri, mivel a Ferrari Leclerc-re épít. Tapasztalatait figyelembe véve Sainz ideális jelöltnek tűnik és akár maradhat is az olaszoknál 2025-ben és újra együtt dolgozhat Andreas Seidl-lel, akivel korábban a McLarennél is együtt dolgozott. Igaz, más csapat is érdeklődik a spanyol iránt, akit következetes pilótaként ismernek, és aki egyértelmű visszajelzést tud adni. A Ferrari pilótapárosa 2024-ben nem fog változni.

Mclaren

Lehet, hogy a McLaren küszködött a szezon elején, de a nyári szünet előtt nagyot léptek előre. Lando Norris és Oscar Piastri nagyon tehetségesek és a jövő bajnokaiként emlegetik őket. Nem véletlenül. Fiatalok, gyorsak és lendületesek. A két pilóta még egymást is segíti és ez a csapatnak is jó. Jövőre biztos mind a két pilóta a Mclaren-nél marad.

Alpine

Valószínűtlen pletyka keringett a belgiumi paddockban. Esteban Ocon elhagyja Alpine-t és a Ferrarihoz igazol. Szerintünk ez nem fog megtörténni. Ferrari pilótái, ahogy fentebb is írtuk, 2024-re van szerződésük. Ocon otthon érzi magát az Alpine-nál. Ez utóbbi igaz Pierre Gasly-ra is. Mindkét pilóta abban reménykedik, hogy a szezon második felében gyakrabban küzdhet meg az első öt vagy az első 10 helyért. Az idei autó fejlesztése mellett a 2024-es autó fejlesztésére is koncentrálniuk kell. Különben a két tekintélyes francia pilóta kétségtelenül türelmetlenné válik. Az Alpine új csapatfőnököt keres. A pletykák szerint Mattia Binotto érkezhet majd a francia csapatba. Úgy tűnik, hogy nem ő az egyetlen jelölt. Mindenesetre még nem biztos, hogy Binotto vissza akar-e térni a Forma-1-be, és ha igen, hol fog, vagy tud visszatérni. Ki tudja? Talán a francia csapat továbbra is bízik Bruno Famin ideiglenes csapatfőnökében, és 2024-ben is ő lesz a franciák csapatfőnöke. A pilótapáros 2024-ben is Ocon és Gasly lesz.

Williams

Első pillantásra minden nyugodtnak tűnik a Williamsnél. A csapat csendben építi a jövőt James Vowles vezetésével, és már Pat Fryt is csatlakozott a csapathoz. Alexander Albon 2024-ben még biztos a csapat pilótája lesz. Minden bizonnyal a jövőjét is mérlegeli majd. Vajon a thai-brit pilóta kitart a Williams mellett? Logan Sargeant-el elégedett a Williams. A szezon második felében azonban Sargeantnek csökkentenie kell a különbséget Albonnal szemben. Nem lesz könnyű dolga. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor Felipe Drugovich, Jack Doohan és Frederik Vesti is átvehetné a helyét. 2024-ben azonban Albon-Sargeant párossal vághatnak neki a szezonnak.

Haas

A Haas elégedett Nico Hülkenberg teljesítményével. Idő kérdése, hogy mikor hosszabbítják meg a német szerződését. Viszont Kevin Magnussen szerződése már nem olyan biztos. Ha a dán kiesne a sorból, akkor Antonio Giovinazzi jó választás lehet. Az olasz azóta megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt a Ferrarival, de továbbra is érdeklődik a Forma-1-be való visszatérés iránt. Több fiatal név is felmerülhet a Haas soraiban, de Guenther Steiner már nem vágyik fiatal tehetségekre Mick Schumacher és Schumacher után. 2024-ben Hulkenberg és Giovinazzi/Pourchaire párossal vághatnak neki az új szezonnak.

Alfa Romeo

Valtteri Bottas az idei szezon ingatag teljesítménye ellenére biztosan marad a svájci csapatnál. Zhou Guanyu nem tűnik túl rózsásnak. A kínai pilóta kielégítően teljesít, és többször volt gyorsabb is Bottasnál. Ennek ellenére még mindig nem írt alá új szerződést, és úgy tűnik, hogy a kínai piacon továbbra sem tapasztalható olyan „F1-es fellendülés”, mint Amerikában a Netflixnek köszönhetően. Szerintünk jövőre Bottas és Zhou/Pourchaire párossal vághatni neki az új szezonnak az Alfa Romeo.

Alfa Tauri

Nyck de Vries távozása után úgy tűnik, Yuki Tsunoda és Daniel Ricciardo marad a csapat pilótafelállása. Ricciardo csak hat hónapra van kölcsönben a Red Bulltól, ugyanakkor a RacingNews365 forrásai szerint jövőre is az AlphaTaurinál fog vezetni. Ha azonban Perez csalódást okoz, akkor az ausztrál ideális jelöltnek tűnik a mexikói helyének átvételére. Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy Ricciardót egyhamar újra láthatjuk régi csapatánál. Az idei év után érdekes lesz látni, milyen utat választ a Red Bull. Úgy tűnik, hogy el akar távolodni a juniorcsapat profiljától azzal, hogy új szponzor és/vagy csapatnév alatt versenyez. Ha azonban Hugo Boss lesz a csapat címszponzora, a dolgok megváltozhatnak. Úgy tűnik, hogy a Honda szerepe hamarosan csökkenni fog, és ez befolyásolhatja Tsunoda helyét. Elképzelhető, hogy Hugo Boss más pilótára gondol? A német ruhamárka RacingNews365 által bejelentett szponzorálása nagy feltűnést kelthet a csapatban. Ha a Red Bull juniorjait nézzük, Liam Lawson tűnik jelenleg az egyetlen komoly lehetőségnek a Forma-1-be való feljutásra. Majd elválik, hogy mit hoz a 2024-es év.