Nyck de Vries-t 10 futam után menesztette a Red Bull. Helyére Daniel Ricciardo érkezett, aki a Red Bull tartalékosa volt. Lehet, hogy a Red Bull junior programja megbukott?

A Red Bull junior programja számos pilótának adott lehetőséget arra, hogy sikereket érjen el az F1-ben és azon túl is. Az a döntés, hogy a 28 éves Nyck de Vries-t szerződtették az AllphaTauri-hoz, majd 10 futam után menesztették és helyére Daniel Ricciardo-t ültették,kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az „akadémia” teljesíti-e a célját. Szóval a program megbukott?

A junior program célja az, hogy a fiatal pilótákat felkutassa, majd felkészítse és eljuttassa az F1-be. A legutóbbi, aki a junior kategóriákból az F1-be került, Yuki Tsunoda volt, aki immár harmadik szezonját tölti a rajtrácson. Liam Lawson – aki továbbra is lenyűgöző teljesítményt nyújt Japánban- előléptetésre semmi jel nem utal. Ayumu Iwasa, Enzo Fittipaldi és Dennis Hauger közben bizonyíthat az F2-ben és az F3-ban.

Valószínűtlennek tűnik, hogy Ricciardo a következő szezonban AlphaTaurinál marad. A Red Bull a 2025-ös céljaira is koncentrál. Kezdenek megjelenni a „kudarc” jelzései? Meggondolatlanság lenne azt feltételezni, hogy a program kudarcot vallott, ha megnézzük milyen tehetségek rejtőznek a Red Bull háza táján.

Sebastian Vettel volt az első nagy név, aki feljebb lépett, és végül négy bajnokságot nyert meg. Őt Max Verstappen követte, aki az elmúlt másfél szezonban eddig megdöntött rekordok alapján már az F1 egyik legnagyobbjaként tartják számon. A holland jó úton halad a harmadik zsinórban szerzett bajnoki cím felé, és nagyon valószínűtlen, hogy 2026 előtt ez a sorozat megszakadna. Ez a két pilóta önmagában többet tett, mint várható lett volna. Már ők ketten is emelték a junior program fényét és elmondható, hogy a program nem bukott meg. Daniil Kvyat ígéretes pilótának túnt az F1-ben eltöltött ideje alatt, míg Pierre Gasly és Alex Albon nagyra értékelt pilótákká váltak.

Carlos Sainz a Ferrarinál talált otthonra, miután elhagyta a Red Bull családot. A spanyol már futamot is nyert. Jean Eric-Vergne lett a Forma-E bajnoka, miután elhagyta az F1-et, míg Sebastian Buemi és Neel Jani is több sikert ért már el. Lehet, hogy a Red Bull nem akar minden évben lehetőséget adni egy újoncnak. A négy helyből egy mindig újoncnak adnának, lehet egy idő után tényleg kudarcot vallana a Red Bull programja. Jelen pillanatban viszont kijelenthetjük, hogy a bikák programja erősebb, mint valaha. A fiatal tehetségeknek rengeteg idejük lesz még arra, hogy bizonyítsanak.