Az Olasz Nagydíj délután három órakor rajtolhatott el. Már a futam előtt többen azzal foglalkoztak, hogy vajon hány biztonsági autós vagy virtuális biztonsági autós fázis lesz. Az első sikán ma az F3-ban és az F2-ben is megnehezítette a mezőny dolgát. Kíváncsian vártuk az F1 rajtját.

Az első helyről Carlos Sainz vághatott neki az Olasz Nagydíjnak. Mellőle Max Verstappen várhatta a lámpák kialvását. A második sort Leclerc és Russell alkotta. A további sorrend Pérez, Albon, Piastri, Hamilton, Norris, Alonso volt. A mezpny nagy része a közepes gumikat választotta. egyedül Hamilton, Magnussen és Bottas szavazott a kemény gumikra. A felvezető kör megismétlődött, mert Yuki Tsunoda autója már a rajtrácsra sem ért fel. Az AlphaTauri már a felvezető körön megadta magát. Az újabb felvezető kör után 5 perccel későbbre tolták az Olasz Nagydíj rajtját. Az AlphaTauri elszállítása után jöhetett a harmadik felvezető kör. A problémát Tsunoda autója okozta, aminek beragadt a sebességváltója. Így nehezen lehetett megmozdítani és eltávolítani. Ez végül sikerült és jöhetett a rajt.

A rajt után maradt az első három sorrendje. Russell Leclerc-t támadta, de az első kanyarokban nem tudott előzni. Baleset nélkül indult el a 2023-as Olasz Nagydíj. Piastri Albont, Norris Hamiltont rajtolta le. Az első kör után majdnem egy másodperc a holland hátránya a kiválóan induló Sainzhoz képest. A holland kezdett lemaradni. Leclerc pedig közeledett Verstappen-re. A negyedik körben Verstappen szedte össze magát és Sainz nyomába eredt. Verstappen és Leclerc is hazsnálhatta a DRS-t. A negyedik körben Sainz vezetett. A nyitott hátsó szárny sem volt elég Verstappennek, Leclerc és Russell hátránya már jelentősebb. Pérez üldözi a britet.

Verstappen nem bírt Sainz-cal, Pérez sem bírt Russell-lel. Pedig mindketten nagyon közel voltak az előttük lévőhöz. A 14. körben a célegyenes végén Perez és Russell is elfékezte a gumikat és lecsúszott a pályáról. Noha a mexikói így a brit elé került, magától visszaadta a pozíciót, szándékosan. A 15. körben változott az élen a sorrend. Sainz elfékezte magát az egyes kanyar előtt. Verstappen meg is előzte. Pérez egy körrel később megelőzte Russellt, ezúttal már szabályosan. A mexikói pilóta zárkózhatott a két Ferrarira. A 21 és 22. körben Verstappen, Perez és a két Ferrari is kiállt a bokszba. Piasri vette át a vezetést. Persze csak ideiglenesen.

A 24. körben Hamilton vezetett, de nem sokáig. Verstappen hamar utolérte és megelőzte a brit pilótát. Közben Russell kapott egy öt másodperces büntetést pályaelhagyás miatt. Szabálytalanul előzte meg Ocont. A 30. körben Perez és Leclerc csatázott nagyot. A mexikói meg tudta előzni a Ferrari pilótáját. Sainz után eredhetett, de hosszú körökön át Sainz-Perez-Leclerc vonatozást láthattuk. Közben Hamilton folyamatosan panaszkodott. Szinte körönként jelzte, hogy a közepes keverékű gumik úgysem bírják ki a végéig. Pedig az első etapok alapján nem reménytelen. A brit közeledett a McLarenekre és Albonra. A 41.körben Piastri és Hamilton autója ért össze. Mind a ketten folytatni tudták a futamot. Mindkét autó megsérült.

Közben Verstappen már 10 másodpercre vezetett Sainz előtt, akit Perez próbálta megelőzni. Leclerc pedig szorosan követte őket. Hét kör volt még az Olasz Nagydíjból. Jött a felirat. Hamilton is kapott öt másodperces büntetést. Perez közben támadta Sainz-t, akit csak a sikán levégéséval tudott megelőzni. A mexikói vissza is adta a pozícióját. A 46 kör elején Perez meg is előzte Sainz-t, de nagyon dühös volt a spanyolra. A 47. körben Leclerc is megelőzte Sainz-t. A spanyol viszont visszatámadt és vissza is vette a harmadik helyet. A hatodik helyért nagy csata zajlott. Hamilton előzte Albon-t, akire Norris is megérkezett. A 48. körben Leclerc újból támadta Sainz-t. Két körrel a vége előtt Sainz elfékezte a bal eslő kerekét. Leclerc támadta csapattársát. A monacói viszont a pálya hátsó részében megcsúszott. Így Sainz egy kis lélegzetvételhez jutott. Leclerc a célegyenesben újra próbálkozott. előzni nem tudott. Leclerc-nek szólt csapata, hogy ne kockáztasson. Leclerc mégis megpróbálta, de majdnem hatalmas ütközés lett belőle. A futamot Max Verstappen nyerte. Megszerezte sorozatban a 10. győzelmét. Így beállította Vettel rekordját. Az Olasz Nagydíj kettős Red Bull sikerrel zárult.

Eredmény:

1 Max VERSTAPPEN
2 Sergio PEREZ
3 Carlos SAINZ
4 Charles LECLERC
5 George RUSSELL
6 Lewis HAMILTON
7 Alexander ALBON
8 Lando NORRIS
9 Fernando ALONSO
10 Valtteri BOTTAS
11 Logan SARGEANT
12 Oscar PIASTRI
13 Liam LAWSON
14 Lance STROLL
15 Guanyu ZHOUAlfa
16 Pierre GASLY
17 Nico HULKENBERG
18 Kevin MAGNUSSEN
19 Esteban OCON
20 Yuki TSUNODA