Magyar idő szerint reggelt hét órakor rajtolhatott el Suzukában a Japán Nagydíj. Az első sorból Max Verstappen és Oscar Piastri várhatta a lámpák kialvását. A második sorban Lando Norris és Charles Leclerc sorakozhatott fel.

Minden második szuzukai futam Verstappen mellett szól. Verstappen, Alonso és Bottas nyert már futamot Szuzukában a jelenlegi mezőnyből. Az eddigi 32 itteni versenyből 16-szor nyert az élről induló pilóta, 11-szer a másodikként rajtoló, 5-ször pedig hátrébbról sikerült győzni. A 32-ből pedig 25-ször lett dobogós a pole-ból induló versenyző. 28 fokos levegőben, 45 fokos aszfalton kezdődhetett el a 2023-as Japán Nagydíj.

A Ferrari 2004 óta nem nyert Szuzukában. Charles Leclerc ha legalább 9 pontot szerez, megszerzi az 1000. F1-es pontját. Ő lenne a 14. pilóta, aki eléri ezt a mérföldkövet. Emellett pedig Monaco a 11. nemzet lehet 1000 F1-es ponttal, ha legalább 5 pontot begyűjt a Ferrari pilótája.

A rajt előtt lekerültek a paplanok. Tsunoda, Alonso, Lawson, Bottas, Stroll, Hülkenberg és Zhou lágy gumikon, a többiek közepeseken kezdtek. Elindult a mezőny a gumik bemelegítésére, mielőtt nekivágtak az 53 körös futamnak. A rajt után Verstappen maradt az élen. Mögötte viszont a két McLaren helyet cserélt. Alonso 4 helyet javított. Tsunoda viszont nagyot rosszul rajtolt. A hátsó sorokban egy kisebb baleset történt. Hamilton és Perez autója is összeért. Mind a két autóról repültek az alkatrészek. Bottas autójából is több alkatrész hiányzott. A sok törmelék miatt biztonsági autó gurult a pályára. A harmadik körben Perez-t várták a bokszba. Első szárnyat és kereket is cseréltek autóján. A mexikói pilóta a 18. helyre esett vissza. A 4. kör végén folytatódott a futam. A sorrend nem változott. A hatodik kör végén Russell előzte Hamilton-t, aki nem hagyta magát, de a brit pilótának sikerült megelőznie a hétszeres bajnokot. A hetedik kör kezdetén Hamilton visszaelőzte Russell-t. A hátsó traktusban Sargeant fékezte el magát. Bottas jobbról előzte volna az amerikait, de a Williams pilótája megforgatta Bottas-t. Természetesen az esetet vizsgálat alá vonták. A finn végül tudja folytatni a versenyt. Sargeant öt másodperces büntetést kapott. Bottas futama a 9. körben véget ért.

Perez öt másodperces büntetést kapott. Minden bizonnyal a rajtnál történt incidens miatt. A 11. körben Lawson és Alonso lágy gumijai elkophattak, jönnek is a bokszba közepesekért. Eközben Perez újabb hibát követett el. Magnussen-t szerette volna előzni, de túl optimista volt. Messziről akart bevetődni és megpöckölte a Haas-t, ami megforgott. Perez tovább tudott haladni. A 14. körben Piastri állt ki a boszba. Az ausztrál pilóta a kemény gumikat kapta és a nyolcadik helyre tért vissza a pályára. Miközben virtuális biztonsági autós fázis volt érvényben. A 15. körben folytatódhatott a futam. Miközben Perez futama véget ért. A 16. körben Hamilton hibát láthattunk és ez után egy Mercedes házi csatát. Közben Verstappen-t hívták a bokszba. Hamilton is kiállt kereket cserélni. Norris és Leclerc is a bokszban. Előbbi keményeket, utóbbi közepeseket kapott. Norris jócskán Piastri mögé jött vissza.

A 19. körben Sainznak is kereket cseréltek. Már csak Russell nem járt a bokszban, ő vezetett. Verstappen a pályán előzte meg Russellt, mögöttük Piastri, Norris, Leclerc, Ocon, Alonso, Sainz, Hamilton és Tsunoda volt a sorrend. A 26. körben Sargean-t is feladta a Japán Nagydíjat. Őt Albon követte. Perez közben visszaült az autóba, de pályára még nem tért vissza. A 35. körben a Ferrari és a Mclaren is a bokszba hajtott. Piastrinak is kereket cseréltek, Russell mögé nyolc másodperccel érkezett vissza az ausztrál. Norris is a bokszban, így a Red Bullnak is jönnie kellett. Verstappen is kiállt a bokszba. Russell egy kiállással próbálkozott, de nem sikerült. Verstappen, Norris, Piastri, Leclerc, Hamilton és Sainz is a pályán előzte meg a brit pilótát.

Perez a 40. körben kigurult a pályára. Kiderült, hogy a Red Bull attól tartott, hogy a mexikói nem töltötte le az öt másodperces büntetését. Ez akár rajtbüntetéssel is járhatott volna, amit Katarban tölthetett volna le. Változott a sorrend a futam utolsó nyolc körében. Verstappen, Norris és Piastri az első három, elég nagy különbségekkel egymáshoz képest. Leclerc megelőzte Russellt a negyedik helyért, mögöttük Hamilton, Sainz, Alonso, Ocon és Gasly állt pontszerző helyeken. A verseny végén még volt egy Mercedes házi csata is. Az utolsó két körben Hamilton és Sainz az ötödik helyért harcolt, ez tűnt egyedül kérdéses pozíciónak. Végül Hamilton lett az ötödik. Sainz a hatodik helyen végzett. A futamot Verstappen nyerte. A Red Bull megszerezte a konstruktőri bajnoki címet.

Eredmény:

1 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing
2 Lando NORRIS McLaren
3 Oscar PIASTRI McLaren
4 Charles LECLERC Ferrari
5 Lewis HAMILTON Mercedes
6 Carlos SAINZ Ferrari
7 George RUSSELL Mercedes
8 Fernando ALONSO Aston Martin
9 Esteban OCON Alpine
10 Pierre GASLY Alpine
11 Liam LAWSON AlphaTauri
12 Yuki TSUNODA AlphaTauri
13 Guanyu ZHOU Alfa Romeo
14 Nico HULKENBERG Haas F1 Team
15 Kevin MAGNUSSEN Haas F1 Team
16 Alexander ALBON Williams
17 Logan SARGEANT Williams
18 Lance STROLL Aston Martin
19 Sergio PEREZ Red Bull Racing
20 Valtteri BOTTAS Alfa Romeo