Max Verstappen szerezte meg a pole pozíciót a pénteki időmérőn, de rengeteg dolog történt az edzés leintése óta. Mi is történt?

A gumikkal van gond, ezért beitattak egy extra tesztelést is a sprintkvalifikáció elé. A Pirelli ugyanis rájött, hogy a rázókövek annyira kikezdik a gumikat. Változtatni kellett kicsit a pályahatárokon. A pilóták ismerkedtek az új körülményekkel. Néhol szélesebb a pálya, odébb „tették” a fehér vonalat, illetve a kerékvetőkön is módosítottak több helyen. A pilóták sokat hibáztak, de ismerkedtek az új körülményekkel.

Ezután jöhetett a Q1, ami magyar idő szerint 15:20 perckor kezdődött. Természetesen száraz körülmények között zajlott az időmérő. A nap még sütött, a szél talán nem volt akkora, mint pénteken. Ideális körülmények között kezdődött az időmérő. Elindult az időmérő. Charles Leclerc máris kigurult a pályára a Ferrarival. Sainz követte csapattársát. Először Leclerc, majd Perez állt az élen, de a mexikóinál Norris is gyorsabb volt. Gyorsan változott a sorrend. Gasly és Russell is állt az élen. Nem sokáig. Verstappen +0.849 másodperccel volt gyorsabb, mint Russell. A brit pilóta idejénél Norris és Piastri is jobbat tudott autózni. A két Mclaren állt a második és harmadik helyen. Több estet vizsgáltak Gasly idejét pályaelhagyás miatt elvették. Leclerc közel volt a kieséshez. Még volt egy esélye. Javított, de ideje csak a 10. helyre volt elég. Stroll ismét kiesett a Q1-ben. Ez nem vet jó fényt a jövőjére. Rossz nézni a szenvedését az Aston Martinnal. Alonso nagyon elverte megint a csapattársát, aki nem is igazán akart kiszállni az autóból. Több kört is elvettek a bírók. Tsunoda teljesen kiakadt a rádióban.

Jöhetett a Q2. Hamilton körét elvették. Most Piastri, Pérez Leclerc volt a sorrend, de csak ameddig Verstappen nem ment át a vonalon. Leclerc körét közben elvették, és Norris ugrott az élre. Már négy perc volt hátra. Verstappen egyelőre „csak” a második volt Norris mögött. Russell jött fel a harmadok helyre. Sainz körét elvették. Így a kiesők között találta magát. Végül továbbjutott. Hamilton viszont nem.

Jöhetett a Q3. Verstappen és a két Ferrari pilóta ment ki elsőként a pályára. Verstappen állt az élre. Mögötte Sainz és Perez következett. Nem sokkal később Piastri és Norris ugrott az élre. Verstappen idejét közben elvették. Csak a hatodik helyen állt. A Mclaren indulhat az első sorból a szombati sprintfutamon. Verstappen csak a harmadik helyen zárt. Este 19:00 órakor folyatódik az F1 programja.

Eredmény:

1. Piastri
2. Norris
3. Verstappen
4. Russell
5. Alonso
6. Sainz
7. Leclerc
8. Hülkenberg
9. Perez
10. Ocon
11. Gasly
12. Hamilton
13. Lawson
14. Bottas
15. Zhou
16. Stroll
17. Albon
18. Tsunoda
19. Magnussen
20. Sargeant