A katari futamon tombolt a hőség. A nagy páratartalom mellett 38 fokos levegőben kellett versenyezniük a pilótáknak. Több pilóta rosszul lett. Az FIA közleményt adott ki.

Logan Sargeant kénytelen is volt feladni a futamot. Alexander Albon és Lance Stroll ugyancsak az orvosi központban kötött ki a leintés után. Az utóbbi szerint a látásukat is elhomályosította a dehidratáció. George Russell ájulás közeli állapotról számolt be. Estaban Ocon is rosszul lett már a futam korai szakaszában. (Nem részletezzük a francia pilóta kijelentését.) Valtteri Bottas már kínzásnak nevezete a Katari Nagydíjat. Az FIA közleményt adott ki, amit a Racingnews365 idézett:

„Az FIA aggodalommal jegyezte fel, hogy az extrém hőmérsékletek és páratartalom a 2023-as Katari Nagydíj során hatással voltak a versenyzők állapotára. Miközben élsportolókról beszélünk, nem várható el tőlük, hogy olyan körülmények között versenyezzenek, amelyek veszélyeztethetik az egészségüket vagy a biztonságukat. Az autók biztonságos működtetése mindenkoron a versenyzők felelőssége, ugyanakkor mint más biztonsággal kapcsolatos esetekben, mint például a pályák infrastruktúrája vagy az autók biztonsági előírásai, az FIA minden tőle telhető intézkedést megtesz azért, hogy elfogadható paramétereket határozzon meg és kommunikáljon, amelyek között a versenyeket megrendezik. Ennek fényében az FIA vizsgálatot indított a katari helyzet kiértékelésére, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a jövőbeni helyzetekre vagy extrém időjárási körülményekre. Meg kell jegyezni, hogy míg a jövő évi Katari Nagydíjat az év későbbi szakaszában fogják rendezni, amikor alacsonyabb hőmérsékletekre kell számítani, az FIA inkább most tesz tényleges lépéseket, hogy elkerüljük a helyzet megismétlődését. Számos intézkedést meg fogunk tárgyalni a soron következő orvosi tanácskozáson Párizsban. Ezek tartalmazhatnak útmutatásokat a versenyzők részére, a pilótafülkék jobb légáramlását célzó változtatásokkal kapcsolatos kutatásokat, valamint javaslatokat a naptár módosítására, hogy azok összhangban legyenek az elfogadható időjárási körülményekkel. Más szériákból, mint például az extrém időjárási körülmények között tartott telepraliból származó kutatásokat is megvizsgálunk, hogyan lehet azokat pályaversenyeken alkalmazni. Az FIA elkötelezettsége a technikai, biztonsági és orvosi részlegek közötti szorosabb együttműködése iránt az FIA-elnök vezetésével elő fogja ezt segíteni.”