Max Verstappen nyerte az Amerikai Nagydíjat. Ezzel karrierje 50. győzelmét aratta. Lewis Hamilton-t és Charles Leclerc-t kizárták, mivel autójuk megbukott a futam utáni ellenőrzésen.

A rajtrács hatodik helyéről indult a holland pilóta és minden incidensből kimaradt. Nem sokkal a verseny első boxkiállása után Verstappen megelőzte Lando Norrist, és ezzel az élre állt. A McLaren pilótája a verseny nagy részében az élen tartózkodott. Ezután stratégiai verseny lett belőle, ahol az éllovasok különböző lehetőségeket választottak. Verstappen győzött, Lewis Hamilton pedig az utolsó szakaszban Norrist megelőzte és a második helyen zárt. Max Verstappen ezzel a sikerrel megszerezte idei 15., karrierje 50. győzelmét.

A verseny után változott az eredmény. Lewis Hamilton-t és Charles Leclerc-t kizárták a versenyből, mivel a Mercedes és a Ferrari nem felet meg az előírásoknak. Az FIA a padlólemezük szabálytalansága miatt kizárta Lewis Hamiltont és Charles Leclerc-t az austini versenyből. Carlos Sainz dobogós, Logan Sargeant így megszerezte első pontját.

Nagyjából két órával az Amerikai Nagydíj eredményhirdetése után jelezte az FIA, hogy vizsgálat indult a Mercedes és a Ferrari csapata ellen, mivel a futamot követő hivatalos technikai ellenőrzések során Lewis Hamilton és Charles Leclerc autójának padlólemezén is a megengedettnél nagyobb mértékű kopást mértek. Az FIA az ilyen jellegű szabálysértéseknél a zéró tolerancia elvét vallja, vagyis a kizárás a bevett büntetési forma.

A szövetség az érintett csapatok képviselőinek meghallgatása után mindkét ügyben a diszkvalifikáció mellett döntött, ami azt jelenti, hogy Lewis Hamiltont megfosztották a második helyétől, Charles Leclerc-t pedig az 5. pozíciójától.

A döntés értelmében Lando Norris örökli a második pozíciót, Carlos Sainz jön fel a harmadik helyre, míg a pontzóna alján Logan Sargeant előlép 10.-nek, és ezzel megszerzi pályafutása első F1-es pontját.

Az FIA a kiadott indoklásokban azt írja, mind a Mercedes, mind a Ferrari elismerte, hogy a szövetség mérései pontosak, és mindkét csapat azzal magyarázta a lemezük túlzott kopását, hogy az austini pálya nagyon egyenetlen volt, illetve hogy a sprintes lebonyolítás miatt nem jutott elegendő idő a beállítások tökéletesítésére, valamint az autójuk verseny előtti ellenőrzésére.

Így a hivatalos végeredmény:

Versenyző Csapat Idő
1. Max Verstappen Red Bull-Honda-RBPT 1 ó 35 p 21,362 mp
2. Lando Norris McLaren-Mercedes +10,730 mp
3. Carlos Sainz Ferrari +15,134 mp
4. Sergio Pérez Red Bull-Honda-RBPT +18,460 mp
5. George Russell Mercedes +24,999 mp
6. Pierre Gasly Alpine-Renault +47,996 mp
7. Lance Stroll Aston Martin-Mercedes +48,696 mp
8. Cunoda Juki Alpha Tauri-Honda-RBPT +1 p 14,706 mp
9. Alexander Albon Williams-Mercedes +1 p 26,430 mp
10. Logan Sargeant Williams-Mercedes +1 p 27,755 mp
11. Nico Hülkenberg Haas-Ferrari +1 p 29,314 mp
12. Valtteri Bottas Alfa Romeo-Ferrari +1 p 35,242 mp
13. Csou Kuan-jü Alfa Romeo-Ferrari +1 kör
14. Kevin Magnussen Haas-Ferrari +1 kör
15. Daniel Ricciardo Alpha Tauri-Honda-RBPT +1 kör
16. Fernando Alonso Aston Martin-Mercedes kiesett
17. Oscar Piastri McLaren-Mercedes kiesett
18. Esteban Ocon Alpine-Renault kiesett
19. Lewis Hamilton Mercedes kizárva
20. Charles Leclerc Ferrari kizárva