Múlt héten több versenyzőt is beidéztek feltartás miatt. Az FIA most lépett. A pilóták mostantól nem állhatnak meg a bokszutca gyors sávjában az időmérő edzések alatt, köszönhető az FIA feltartások elleni új szigorításának.

Az FIA az Olasz Nagydíj óta a legtöbb helyszínen egy időmérős minimumidőt írt elő. A pilóták ennél lassabban kört nem teljesíthetnek. Ennek azonban az lett a következménye, hogy a versenyzők a kivezető köreiken nem tudtak ideális különbséget kialakítani egymás mögött. Minden ahhoz vezetett, hogy a pilóták a bokszutca végén kezdték egymást feltartani, hogy elegendő hely legyen maguk előtt, miután kihajtottak onnan. Ez a taktika pedig egyértelműen tetten érhető volt Mexikóban.

Max Verstappent, George Russellt és Fernando Alonsót is vizsgálták a Q1-es bokszutcai megállásuk miatt, bár a végén egyikőjüket sem büntették. A történtek után többen felszólaltak. Nem ártana jobb megoldást találni a helyzetre, ami most látszólag meg is érkezett az F1-es versenyigazgató, Niels Wittich jóvoltából. A szokásos jegyzeteiből, melyet a hétvége előtt minden csapatnak elküldenek, kiderült, hogy a pilótákra új előírások fognak vonatkozni a kvalifikáción és a sprintidőmérőn is.

MA sportszabályzat 33.4-es pontja alapján a versenyzők nem mehetnek szükségtelenül lassan, és ebbe most már az is beletartozik, hogy nem állhatnak meg a bokszban, hacsak nincs valamilyen vészhelyzet vagy technikai hiba. Mostantól szigorúan tilos lesz feltartani a másikat a bokszutca gyors sávjában, miközben Wittich szintén szigorú irányelveket fektetett le arra vonatkozóan, hogy a mezőny tagjainak hol lesz szabad helyet hagyniuk maguk előtt egy-egy gyorskör megkezdése előtt.

A pénteki időmérő és a szombati sprintkvali alatt pedig a bokszkijárati lámpa és a 2-es biztonsági autós vonal között hagyhatnak csak helyet maguk előtt, méghozzá úgy, hogy a lehető legjobban a pálya bal oldalára húzódnak, lehetővé téve ezzel, hogy a gyorsan jövő autók jobb oldalon elmehessenek mellettük. A szabály módosításáról a RacingNews365 szaklaptól értesültünk.