Magyar idő szerint 19:15 perckor vette kezdetét Brazíliában az időmérő edzés, mely a vasárnapi rajtsorrendet határozta meg. Az időmérő késéssel indult.

A kezdés időpontja mellett az időjárás is bizonytalan volt. Piastri vezetésével kezdte meg a mezőny a 18 perces Q1-et. Az Alpine és az AlphaTauri két-két pilótája még kivárt, a többiek már a gyors körre készültek. Norris 1:10,623-as ideje bő 3 tizeddel jobb volt Verstappen-nél és 1 másodperccel jobb a Ferrariknál.

Ismétlődött Verstappen problémája. A Mexikóban látotthoz hasonló ugrálásra panaszkodott a holland a rádióban. Sargeant és Zhou kieső helyen állt. Az elején Norris, Hamilton, Verstappen, Gasly, Ricciardo volt a sorrend. A Ferrarik és Perez is bajban volt. Egyre gyorsult a pálya, jöttek is a javítások. Most Leclerc, Piastri, Norris, Alonso volt az első négy. A pálya mellett már esett az eső. Mindenki sietett, hogy megfussa gyors körét. Ricciardo, Hülkenberg, Csou, Magnussen és Sargeant áll kieső helyen az utolsó Q1-es körök előtt. Szinte mindenki javítani tudott többet-kevesebbet. A Haasok szenzációs időt futottak, és a 3.-7. helyen zártak. Végül Pérez és a két Alpine is bajba került, de Tsunoda, Ricciardo, Bottas, Sargeant és Zhou búcsúzott a Q1-ben.

Szoros volt az időmérő. Az első 12 helyezett 284 ezreden belül volt, de a kieső Tsunoda lemaradása is csak 0,497 ezred volt. Gasly 44 ezreddel előzte őt meg a 15. helyen. Egyre többen jelezték, hogy a bokszban már esett az eső. Nem volt véletlen, hogy megrohamozták a pályát a pilóták a 15 perces Q2 elején. Csak a két Haas vár ki. Az első Q2-es körök után Verstappen, Norris, Piastri, Perez, Stroll, Hamilton, Ocon, Gasly, Albon, Alonso, Leclerc, Russell és Sainz volt a sorrend. A Haasok is már a pályán voltak. A két Haas a 8-9. helyre érkezett, így Leclerc a 13., Sainz a 15. helyen állt. Jöhettek a második gyors körök. Russell és a két Ferrari javított, így a 3. és a 9. helyezett között mindössze 0,072 ezred volt a különbség. A Haasok mellett Gasly, Albon és Alonso volt a kieső helyen. Két perc volt még az időmérő Q2-es szakaszából. Norris megelőzte Verstappen-t és vette át a vezetést. A Q2-t Norris nyerte. Verstappen és Perez követte a brit pilótát. Magnussen nem tudta idén megszerezni a pole-t. A dán pilóta búcsúzott a Q2-ben. Hamilton és Leclerc sorsa is az utolsó pillanatban dőlt el. A javítások után a 8-9. helyre estek vissza, és csak a 6-7. pozícióba javítottak. Végül így is továbbjutottak. A két Aston Martin továbbjutott. Alonso a 4., Stroll a 10. helyen végzett a Q2-ben. Stroll és Hülkenberg között 0,172 ezred döntött.

Jöhetett a Q3. A boksz véégnél sorakoztak a pilóták. Elsőként a két Mercedes gurult pályára. Mind a 10 pilóta felsorakozott és várta a zöld jelzést. A pálya mellett sötét felhők gyülekeztek. Koromfekete felhők az égen. Méterekre a pályától már szakadt az eső és nagy volt a szél. Meg sem tudják közelíteni a korábbi idejüket a pilóták. Verstappen 1:10,727-es köre pole-t érhet. Piastri alatt megcsúszott a McLaren, az ausztrál átszánkázott a füvön. Verstappen, Leclerc, Stroll, Alonso, Hamilton, Russell, Norris, Sainz, Perez és Piastri a sorrend. Eredményen már nem vártunk változást. Néhány másodpercig lengették a piros zászlót, de már ki is írták, hogy nem lesz folytatás.

Eredmény:

1 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing
2 Charles LECLERC Ferrari
3 Lance STROLL Aston Martin
4 Fernando ALONSO Aston Martin
5 Lewis HAMILTON Mercedes
6 George RUSSELL Mercedes
7 Lando NORRIS McLaren
8 Carlos SAINZ Ferrari
9 Sergio PEREZ Red Bull Racing
11 Nico HULKENBERG Haas F1 Team
12 Esteban OCON Alpine
13 Pierre GASLY Alpine
14 Kevin MAGNUSSEN Haas F1 Team
15 Alexander ALBON Williams
16 Yuki TSUNODA AlphaTauri
17 Daniel RICCIARDO AlphaTauri
18 Valtteri BOTTAS Alfa Romeo
19 Logan SARGEANT Williams
20 Guanyu ZHOU