Az Abu Dhabi Nagydíj még el sem kezdődött, de már is idézést kapott a Ferrari és a Mercedes csapatfőnöke. A két szakember a Las Vegasban tett megjelzéseik miatt kellett a felügyelők elé fáradniuk.

A Ferrari és a Mercedes csapatfőnökeinek meg kellett jelennie a versenybírák előtt. A kérdés az volt, hogy Las Vegasban megszegték-e a sport szabályzatát. A két szakember a Las Vegas Nagydíj sajtótájékoztatóján mondott olyat, amit talán nem kellett volna. A sajtótájékoztató az első edzés után volt, amit az FIA törölt egy elszabadult csatornafedél miatt. Ez okozott kárt Esteban Ocon és Carlos Sainz autójában. Utóbbit meg is büntették, mivel több motor elemet is ki kellett cserélni autójában.

Vasseur többek között a következőket mondta: „Ez az egész egy vagyonba fog kerülni nekünk. El***ztuk Carlos edzését.” Toto Wolff később így reagált a Ferrari csapatfőnökének kijelentésére: „Egy ki****ott elszabadult csatornafedélről beszél, ilyen már többször is volt. Semmiség ez, csak az első szabadedzés”

A sportszabályzat 12.2.1.f pontja kimondja, hogy szabályszegésnek minősül, ha egy versenyző, vagy bármelyik csapattag „olyan szóbeli vagy írásbeli kijelentéseket, vagy olyan cselekményt hajtott végre, amelyek erkölcsi kárt vagy veszteséget okoztak az FIA-nak, szerveinek, tagjainak vagy vezető tisztségviselőinek, illetve általánosabban a motorsport érdekeinek és az FIA által védett értékeknek”. Toto Wolff és Fred Vasseur helyi idő szerint délután 5-kor, azaz magyar idő szerint délután 2-kor fog a versenybírók elé fáradni.

Az ítélet is megszületett. A magyar idő szerint délután kettőre meghirdetett meghallgatást követően az FIA csütörtökön, 14:45-kor tette közzé a dokumentumot, ami szerint Wolff és Vasseur is hivatalos figyelmeztetést kapnak a múlt héten történtekért. Kijelentették, hogy elfogadhatatlannak találják az ilyen kijelentéseket. Különösen, ha azt a sportág olyan résztvevői használják, akik „nagy nyilvánosságot élveznek, és akiket a sportág sok, különösen fiatalabb követője példaképnek tekint”. Hozzáteszik, hogy „nem fogják tolerálni” az ilyen kifejezések használatát az FIA egyik platformján sem, ugyanakkor mindkét csapatfőnök esetében enyhítő körülményeket találtak az FIA versenybírói. A Mercedes és a Ferrari csapatfőnöke is figyelmeztetésben részesült. A hírről a Racingnews365.com számolt be.