A 2023-as Forma-1-szezon véget ért. Az Abu Dhabi Nagydíj volt idén az utolsó verseny a 2023-es szezonban. A csapatok most teljes mértékben a jövő évi autókra koncentrálnak, de mi történik azokkal a gépekkel, amelyeket már nem fognak versenyezni?

Amikor egy Forma-1-es szezon véget ér, az adott évre készített versenygép is hamarosan pihenni tér. A szezon utolsó futam a után még egy tesztelésre kigurulnak az adott év versenygépei. A jelenlegi és az újonc pilóták még vezethetik az aktuális autókat. Egy karbantartási művelet után lepel került az autókra. Két éven át be sem indítják.

Az autók múzeumba kerülnek, melyek általában a csapatok főhadiszállásán található. Pár év múlva a fiatal pilóták szolgálatába állítják, hogy tapasztalatot szerezzenek. A Ferrari a téli szünetben rendszerint kiveszi egyik régebbi autóját a fioranói pályára, hogy a pilótáik visszaszokjanak az autóban tapasztalt erőhatásokhoz. Ahogy telnek az évek, az autók elavulttá válnak, és tesztautóként már nem relevánsak. Műszakilag túlságosan eltávolodnak az F1-ben előírtaktól. Gyakran előkerülnek egy-egy bemutatóhoz. Főleg a V8-as motorral rendelkező versenygépeket szokták ilyen célra használni. Volt arra is példa, hogy aukción új gazdára talált egy-egy F1-es versenygép.