Lewis Hamilton továbbra is hiszi, hogy megnyerheti a nyolcadik világbajnoki címet. A Mercedesnek viszont óriási kihívással kell szembe néznie.

A 2022-es Brazil Nagydíjon kettős sikert aratott a Mercedes. George Russell nyerte a futamot. Lewis Hamilton a második lett. A Mercedes egy újítást vetett be, ami akkor úgy tűnt működhet. Nem így történt. Ezt a frissítést átvitték a W14-esre is. Hamilton egy silverstone-i bemutató keretében vezette az autót és tudta, hogy ez a szezon is ‘halálra’ van ítélve.

„Emlékszem, pontosan ugyanazt éreztem. Nem volt túl jó érzés. Igazán nagy reményeket fűztem hozzá. Februárban úgy gondoltuk, hogy nagyon jó lesz az autó. Olyan lesz, mint még senkinek. Aztán jött a teszt. Már akkor tudtam, hogy ez az év hosszú lesz.”- árulta el Lewis Hamilton. A Mercedes mindössze hatszor állhatott a pódiumra. Ez egy elpazarolt év volt a Mercedes számára. Távolabb kerültek a Red Bulltól, mint valaha voltak. A színfalak mögötti változások miatt a 2024-es év is reménytelennek tűnik.

2023-ban volt néhány olyan eset, amikor Hamilton és Russell egymásra találtak a pályán. Beleértve a spanyol kvalifikációt is, ahol Russell nem figyelt Hamilton-ra és a hétszeres bajnok autójának szárnya megsérült. Ez a hiba a csapat kommunikációjában keresendő. A Mercedes olyan hibákat követett el, amelyeket dominanciája során nem.

A legfontosabb vezető személyiségek távoztak a Mercedestől. A Mercedest 2020 óta kétszer cserélt műszaki igazgatót. Elvesztette erőforrás-guruját, stratégiai igazgatóját és mérnöki igazgatóját. James Allison lemondott. Elliott ezután októberben otthagyta a műszaki igazgatói posztot. Andy Cowell, James Vowles és Aldo Costa is a távozók között volt. A csapaton belüli felfordulás miatt sem tudnak a bajnoki címért harcolni. A Mercedes gyakorlatilag két évvel le van maradva a Red Bull mögött. Talán 2025-ban vagy 2026-ban térhetnek vissza a nyerő útra.