Az elmúlt hetekben sok szó esett a Red Bull „sikertelen” töréstesztjéről. Ez azonban egyáltalán nem rossz hír a Milton Keynes-i csapat számára. Valójában ez egy nagyon jó hír is lehet számukra. A riválisoknak már kevésbé. Miért?

Mi is az a törésteszt pontosan? Annak érdekében, hogy a Forma-1- ben a biztonsági előírások magas szinten maradjanak, a csapatok új autóiknak minden évben töréstesztet kell átesniük. Addig, amíg át nem mennek a törésteszten, nem tesztelhetnek. Nem gurulhatnak pályára. Az alvázat elöl, hátul és oldal irányú töréstesztnek is alávetik. A sebességet általában 36 és 54 km/h közöttre állítják be. Ezek az eredmények adják meg a legpontosabb értéket. Az alváznak el kell nyelnie az ütközést.

A vezető ülésnek minden esetben sértetlennek kell maradnia. Frontális ütközés esetén a pilótát az ütközéstől számított 0,03 másodpercen belül nem szabad 60 G-nál nagyobb erőnek kitenni. Összesen közel 20 tesztet végeznek el. A Red Bull esetében a hírek szerint az új autó első töréstesztje rosszul sikerült. Helmut Marko azt mondta, hogy rossz lenne, ha elsőre átmennének a teszten. Rossz hír a riválisoknak?

A súly kulcsfontosságú tényező az ütközési teszt sikeres teljesítésekor. Minél nehezebb az autó, annál jobban elnyeli az ütést az alváz. Ha játszanak az autós súlyával, csökkenteni akarják azt, akkor a törésteszten egyszer biztos meg fognak bukni. Ez megint csak azt mutatja, hogy a Red Bull nem tétlenkedett az elmúlt ciklus dominanciája után. 21 győzelem és mindkét világbajnoki cím megnyerése után sem voltak elégedettek az autóikkal.

A kiváló RB19 fejlesztését korán leállították, majd 2024-re helyezték a hangsúlyt. A „sikertelen” törésteszt körüli pletykák azt mutatják, hogy a Red Bull ismét feszegeti a határokat a jelenlegi szabályozáson belül. Ismét arra törekszik, hogy legyőzze a riválisokat. A Red Bull természetesen át fog menni a törésteszten. A riválisok pedig figyelhetik a Red Bull-ról szóló híreket. Természetesen a Red Bull új versenygépét csak Bahreinben láthatjuk majd. Újra dominálnak, vagy szoros versenyeket láthatunk? Ezt majd az idő eldönti.