Az új Forma-1-es kampány előtt a Haas bejelentette, hogy Ayao Komatsu váltotta Guenther Steinert a csapatfőnöki poszton. A Haas F1 sajtóközleménye nem hagyott kétséget afelől, hogy miért éppen a Komatsut jelölték ki a csapat új vezetőjének.

Komatsu 1976. január 28-án született Japánban, de 1995-ben Európába költözött, hogy az Egyesült Királyságban tanuljon. 2003 óta tevékenykedik az F1-ben, különféle szerepekben dolgozott. 2024-ben csapatfőnöki posztot tölthet be.

Az autómérnöki diplomával, valamint a járműdinamika és -vezérlés doktori fokozatával Komatsu 2003-ban csatlakozott a British American Racinghez (BAR) Három évig maradt ennél a csapatnál, mielőtt a Lotushoz (Renault) igazolt. Ott 10 év alatt teljesítménymérnökből versenymérnökből főversenymérnökké fejlődött.

Amikor 2016-ban a Haas F1 debütált az F1 színpadán Komatsu az amerikai tulajdonú csapathoz igazolt. Kezdetben ugyanabban a szerepkörben, amelyet a Lotusnál töltött be. Ezt a pozíciót töltötte be a csapatnál az elmúlt években is. A rajongók rendszeresen hallhatták őt a pilóták fedélzeti rádióján keresztül.

A Lotustól a Haashoz egyébként nem véletlenül került át – Romain Grosjeannel átigazolt az amerikai alakulathoz. A francia versenyző mérnöke volt Grosjean Lotus összes évében, és közeli barátjának tartja. Annak ellenére, hogy Grosjean távozott a sportágból, a Komtasu a Haasnál maradt. A csapat élére való előléptetése előnyt jelent, hogy olyan személyt alkalmaz, aki nem csak az F1-ben tapasztalt.