A Haas Forma-1-es csapat idén új csapatfőnökkel vág neki a szezonnak. Guenther Steinert menesztették a csapat csapatfőnöki posztjáról. De miért?

Gene Haas meghozta a döntést: Guenther Steiner távozik a Haas csapatból. Új munkaadó után kell néznie. Legalábbis ez az általános feltételezés, miután a Haas közölte Steiner távozását. A sorok között az volt olvasható, hogy nem voltak megelégedve a teljesítménnyel, de több tényező is közrejátszik.

Az olasz 2014-es születése óta volt a csapat főnöke, de a reményteli kezdés ellenére az elmúlt években elmaradt a siker. Haas 2016-ban lépett be a sportba, miután egy ideig a színfalak mögött dolgozott a csapat felépítésén. Steiner, a Jaguar és a Red Bull korábbi technikai igazgatójaként energikusan kezdte a Haas F1-es kalandját.

A Haas székhelye az Egyesült Államokban, Észak-Karolinában volt, de Angliában is vásárolt gyárat a megszűnt Marussia csapattól. A Haas a Ferrarival kötött műszaki együttműködést választotta , annyi alkatrészt vásárolt, amennyit az előírások megengedtek. Mi történt a színfalak mögött?

Állítólag a színfalak mögött a Haas F1-en belül is dübörögnek a dolgok egy ideje. A tulajdonos, Gene Haas és Steiner állítólag megbeszéléseket folytat a csapatról. Az F1-es BusinessF1 üzleti magazin – amely a Totoval és Susie Wolfffal való állítólagos elégedetlenségről is írt – augusztusban egy belső viszályról számolt be. Bár a kettejük kapcsolatáról nem tudunk szinte semmit. Nem tudjuk, hogy jóban vagy rosszban volt a tulajdonossal. Az viszont sokat elmond, hogy Steiner távozása után nem jelet meg semmilyen közlemény. Csak a tulajdonos árulta el, mi is történt.

Mindent összevetve elkerülhetetlennek tűnik, hogy Steinert tekintsék elsősorban felelősnek az F1-es csapat gyenge eredményeiért. Az előző szezonban tapasztalt továbblépés hiánya rányomhatja a bélyegét, főleg most, hogy újra van pénz, amit elkölthet. A Haas úgy tűnik, hogy sodródik az árral. az F1-es autók jelenlegi generációja két szezon után is túl sok titkot rejt a csapat számukra. Állítólag már több esetben nem egyezett a véleménye Guenther Steiner-nek Gene Haas-éval. Így több, mint 10 év után elváltak útjaik.

Gene Haasnak ugyanakkor alaposan meg kell néznie magát. Vajon ma is életképes az a koncepció, amely mögött a Haas a lehető legtöbbet külső beszállítóktól vásárol, és erre épít saját autót? Ha nem, talán fel kell hívnia az Andretti családot. Valószínűleg érdekli őket egy F1-es csapat megvásárlása.