A Haas a múlt héten bejelentette, hogy Guenther Steiner idén nem tér vissza csapatfőnöki posztra. Dr. Helmut Marko pedig a hirtelen kilépés körüli elméletéről beszélt.

A Red Bull tanácsadója, Dr. Helmut Marko azt sugallta, hogy Guenther Steiner „népszerűségének áldozata” volt. Az amerikai tulajdonú Forma-1-es alakulat a múlt héten bejelentette, hogy Steiner idén nem tér vissza csapatfőnöki posztra. Az olaszt Ayao Komatsu váltotta, akit a mérnöki igazgatói posztból léptették elő.

2016 óta Guenther Steiner volt a Haas csapatfőnöke. Azóta, hogy a Haas debütálhatott az F1-ben. A sportág egyik legismertebb alakja lett. Hírnevét főként a a Netflix Drive To Survive című sorozatának köszönhette. Marko szerint Steiner túlságosan népszerűvé vált, ami a vezetőváltáshoz vezetett.

„Mondjuk így: aki túl népszerűvé válik egy olyan dokumentumfilmen keresztül, mint a Netflix, hajlamos elszállni. Ha túl gyorsan repülsz túl magasra, akkor gyorsabban is lezuhansz. Azt hallottam, hogy a népszerűségét a csapat részvényeire akarta váltani. Ez már nem vonzotta Gene Haas-t. A mi sportágunkban is így van. A csapat mindig elsőbbséget élvez az egyénnel szemben. Steiner népszerűségének áldozata lett.”- árulta el Helmut Marko. Az ex-F1-es főnök, Bernie Ecclestone Steiner és Haas teljesítményének hiányát vette célba.

„Soha nem volt még sikertelenebb csapatfőnök a Forma-1-ben, aki mégis szupersztár lett egy amerikai dokumentumfilmnek köszönhetően. Az én koromban, amikor csak a teljesítmény számított, ez soha nem történt meg. Nagyon jól kijöttem Guentherrel, mind személyesen, mind szakmailag. A sportágunk szakértője volt. Ezt tudom róla mondani. Brutális a nyomás van az F1-ben. Ha egy autó továbbfejlesztése nem működik a szezon közepén, az emberek keresnek valakit, akit hibáztatni kell.”- árulta el Bernie Ecclestone.