Miért lesznek az F1-es futamok 2024-ben szombaton? A 2024-es Forma-1-es naptár három olyan futamot is tartalmaz, mely versenyeit szombaton tartják meg. Elmagyarázzuk miért.

Úgy tűnik, hogy a Forma-1 2024-ben három futamon is szakít a hagyományokkal. Bahreinben, Szaúd-Arábiában és Las Vegasban is szombaton rendezik meg a futamokat. Az első két esetben, Bahreinben és Szaúd-Arábiában. Ez a Ramadán szent hónapjának kezdetéhez kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy a 2024-es szezon első két futamára szombaton kerül sor.

A Ramadán 2024. március 9-én, szombaton, a jeddai verseny napján, napnyugtakor kezdődik. Ezért kezdődik a szezon egy héttel korábban és a bahreini verseny szombaton rajtol majd el. Miért is? Ha vasárnap lenne a nyitófutam, akkor eggyel kevesebb napjuk lenne Szaúd-Arábiába utazni az F1-es cirkusznak. Az első két versenyhelyszín közel van egymáshoz. Az út mégis 15 órás. Így a programban sem történik változás.

Az év későbbi szakaszában szombaton rendezik a Las Vegas-i Nagydíjat is. Ennek más oka van. A szombat este rajtoló futam az amerikai szurkolóknak és az Európában élőknek is megfelelő lehet. „Megtaláltunk egy megoldást, hogy az európai szurkolók reggel hat-hétkor egy csésze kávé mellett nézhessék a versenyt, akárcsak az Egyesült Államokban az európai versenyeket.”- jelentette ki Renee Wilm, a Las Vegas GP vezérigazgatója. Az amerikaiak tehát este 22 órakor láthatják majd a Las Vegas Nagydíjat.