Lewis Hamilton főleg a Mercedes csapattal aratta sikereit. Korábban a Mclaren versenyzője volt. Karrierje elején ajánlatot kapott a Williams csapattól is.

Lewis Hamilton sikereinek nagy részét a Mercedes Forma-1-es csapatánál érte el. 2013-ban úgy döntött, hogy a következő szezonban távozik a Mclaren csapattól. Azóta a Mercedes istálló pilótája. Hogyan is alakult a pályafutása?

Hamilton már egy ideje kapcsolatban állt a McLarennel. 1998-ban Ron Dennis ajánlatot tett a fiatal britnek. Hamilton helyet kaphatott a Mclaren fejlesztési programjában. A Formula Renault UK bajnokságban indulhatott és a harmadik helyen végzett. egy évvel később megnyerte a bajnokságot. 2004-ben Hamilton távozott a Mclaren csapattól. Lewis apja, Anthony a GP2-ben szerette volna látni a fiát. A McLaren pedig azt akarta, hogy Hamilton még egy szezonra maradjon a Forma-3 Euro Series-ben, miután újonc szezonját az ötödik helyen zárta. A bukás olyan súlyos volt, hogy Martin Whitmarsh, aki vezérigazgatói szerepe előtt a McLaren felépítésének tagja volt, felbontotta Hamilton szerződését.

A viták után Hamilton képviselete felkereste a Williams csapatot. Egy lehetséges szerződéskötésről tárgyaltak. A tárgyalások azonban meghiúsultak, mivel az akkoriban a Williamsszel partneri viszonyban álló BMW nem volt hajlandó finanszírozni Hamilton junior karrierjét.

„Felhívtak, és azt mondták: „Eljöhetünk megnézni?” – mondta néhány évvel később a Williams társalapítója, Patrick Head. „És bejöttek, és azt mondták: „Ron Dennis kihagyott minket” Akkor a BMW-nél voltunk, és azt hiszem, Frank [Williams] felhívta Mario Theissent (BMW Motorsport igazgató), és azt mondta: „Nézd, ez a fickó olyan, mintha nagyon jó lenne. Eljött hozzánk. Segíthetnénk neki?’Azt hiszem, Mario azt mondta, hogy nincsenek olyan pénzügyi helyzetben, hogy támogassák a pilóta karrierjét.”- árulta el Patrick Head.

Szinte lehetetlen megmondani, hogyan alakult volna Hamilton F1-es karrierje, ha a McLaren helyett a Williamsszel csatlakozik az F1-hez. A 39 éves pilóta már korábban is beszélt a Williams csapatól. Hamilton a következőke tmondta:

„Emlékszem, arról álmodoztam, hogy azt az autót vezetem, amivel [Nigel] Mansell-é volt. De ez soha nem vált valós opcióvá számomra. És akkor nyilvánvalóan a Mercedeshez költöztem.”- árulta el Lewis Hamilton. 2007-ben, Hamilton újonc évében, a Williams több évre szóló szerződést kötött Nico Rosberggel. Rosberg és Hamilton akkoriban jó barátok voltak, gokartos korukból ismerték egymást.

Hamilton természetesen beilleszkedett volna a csapatba Mark Webber távozása után, és Williams valószínűleg keményen igyekezett volna hosszú távon magához közni a brit pilótát. A következő években azonban a Williams nem volt túl versenyképes. 2008 és 2013 között csak a hatodik helyen zárták a bajnokságot. Pályafutása korai szakaszában Hamilton valószínűleg új kihívást keresett volna. Olyan csapatot, ahol jobb eredményeket érthetett volna el. Talán még egy alternatív karrierúttal is megszerezte volna a heted bajnoki címét.