Sergio Perez sorsdöntő év elé néz. A mexikóira nyomás nehezedik a Red Bullnál. Idén jobban kell teljesítenie, mint 2023-ban. Még semmi sincs veszve?

Ha azt mondanám, Sergio Pereznek javulnia kell ebben a szezonban, az enyhe kifejezés lenne. Túl nagy a különbség a mexikói és a Red Bull csapattársa , Max Verstappen között.

A tavalyi szezon jól indult Perez számára, hiszen az első négy futamon két győzelmet aratott. Egy ideig tudta tartani a tempót Verstappen-el, de a Miami Nagydíjon valami megváltozott. Verstappen a kilencedik helyről rajtolt és simán beérte Perez-t. Meg is tudta előzni a mexikóit.

Valtteri Bottas hasonló helyzetben volt a Mercedesnél Lewis Hamilton mellett, és a rengeteg harci beszéd ellenére a finn soha nem tudott felnőni a feladathoz, ami Hamilton legyőzése lett volna. Mi lehet az elvárás? A Red Bullnál senki sem várja el Pereztől, hogy hétvégéről hétvégére legyőzze Verstappent. Mégis a kettejük közötti különbség óriási. Ha maradni szeretne, akkor sokkal jobban kell teljesítenie.

A 2023-as szezon közepén több alkalommal még a Q2-be sem jutott be Perez. Néha ez nem az ő hibája volt. A sokadik rossz időmérő után a hibák már megbocsájthatatlanok voltak. A versenyen a tempó gyakran jónak volt mondható. Olyan tempót diktált, mint a mezőny elején lévők. Viszont voltak versenyek, ahol úgy tűnt, nagyon görcsösen utol akarta érni Verstappen-t.

Az Osztrák Nagydíj időmérőjén például három gyors körét is elvették, mert átlépte a pályahatárokat. Ez nem fordulhat elő egy olyan tapasztalt pilótánál, mint Perez. A Red Bull Motorsport tanácsadója, Helmut Marko gyakran azt mondta, hogy A két pilóta között három tized a különbség. Ha Perez ezen a határon belül kvalifikálja magát Verstappenhez, nincs ok az aggodalomra. A mexikóinak csendben el kell fogadnia a második pilóta pozícióját is. Ez hihetetlenül nehéz. Ha leveszi a terhet a válláról, akkor felszabadultabban versenyezhetne.

Ha Pérez a tavalyi kilenchez képest 15 alkalommal áll fel a dobogóra. Ezt akkor tudná felülmúlni, ha magára koncentrálna és nem Max Verstappen eredményeit figyelné. Mindezek ellenére nem kell teljesen feladnia a bajnokság megnyeréséről szóló álmait. Az összehasonlítások ritkán sikerülnek tökéletesen, de talán kifizetődő lenne, ha Perez felhívná Nico Rosberget.

A német – Bottas elődje a Mercedesnél – 2013 és 2016 között Hamilton mellett küzdött. Így is sikerült megszereznie a világbajnoki címet. Perez várhatóan nem fog sok mentális meccset játszani Verstappennel, de Rosberg rugalmassága követendő példa lehet. Rosberg mindig is meglehetősen jól kezelte a Mercedes új fejlesztéseit, míg Perez rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a frissítések nem felelnek meg vezetési stílusának. Persze a német is panaszkodott néha, de ezt sokszor plusz motivációba fordította.

Pereznek nem feltétlenül kell ezt megismételnie, de nagyobb mentális keménységre van szüksége. A szezon elején a mexikóinak a bajnoki cím lehet a célja. Minden riválissal fel kell vennie a harcot. A várakozások szerint Perez a szezon végén távozik, de mint az F1-ben mindig, az erős teljesítmények döntenek. Lando Norris szerződésének meghosszabbítása a McLarennél csak jó hír a mexikóinak. Ha sikerül elhárítania a felmerült problémákat, nincs ok arra, hogy ne hosszabbítsák meg Perez szerződését.