Lando Norris és Charles Leclerc is bejelentették, hogy maradnak a csapatukkal. Egyikük sem határozta meg szerződésének konkrét hosszát. A hosszútávú szerződés mit árul el egy pilótáról?

Ha figyelmesen megnézi Charles Leclerc és Lando Norris szerződéshosszabbítási bejelentéseit, észre lehet venni, hogy mindkettő egy meg nem határozott „hosszú távú” vagy „többéves” megállapodásra hivatkozik. A találgatások szerint mondhatnánk, hogy szerződéseik legalább 2026 végéig szólnak. Leclerc-é 2029-ig, de a két fél által használt nyelvezet mást jelent.

Leclerc és Norris esetében mindketten azok a „pilótaakadémiai” tehetségek, akikbe a Ferrari és a McLaren az évek során befektetett, hogy karrierjük idáig eljuthasson. De mit árul el róluk egy hosszútávú szerződés? Miért nem szeretnének más csapathoz szerződni? Példát Jurgen Klopp-ról, a Liverpool labdarúgújáról veszünk.

Amikor Klopp 2022-ben aláírta legutóbbi szerződésének meghosszabbítását a csapattal, ez egy négy évre szóló szerződés volt, amely 2026-ig szólt, és szándékában állt végigvinni. Ilyen volt a bizalma a tulajdonosokkal, a Fenway Sports Grouppal fennálló kapcsolatában, a tárgyalásuk része egy nyílt párbeszéd volt. Klopp elég őszinte volt ahhoz, hogy megmondja, mikor van itt az ideje a távozásnak – függetlenül attól, meddig szól a szerződése.

A „hosszú távú” szerződés levegőhöz juttatja a pilótát. Jövőjével kapcsolatban nem lesznek idegesítő kérdések és a csapaton belül sem lesz feszültség. Az úgynevezett „buta szezon” gyakran dominálhatja a címlapokat. Leclerc és Norris ebből szeretne kimaradni. A jelentős szabálymódosítás előtt meghosszabbították szerződésüket.

Amikor a Forma-1 új szabályozási ciklusba lép, az egy lehetőségnek tekinthető. Talán az állóvizet is felkavarja. A Red Bull előnye nem tart örökké. A szabályozás stabilitása, valamint a 2026-os autófejlesztés korlátozásai önbizalmat adnak a versenyzőknek és a csapatoknak, hogy felzárkózhatnak. Bár Norris még nem nyert futamot, kétségtelen, hogy a McLaren korszerűsített létesítményeivel és átstrukturált technikai csapatával újra olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy győzelmekért és címekért küzdjenek.

A Ferrari is rég nyert már bajnoki címet. Leclerc bízik abban, hogy kap olyan autót, amivel küzdhet majd a bajnoki címért. Ha bármelyik okból a csapat nem teljesíti ígéretét, akkor elég bizalom van a csapat és a pilóta között ahhoz, hogy megfontolják az irányváltást vagy más lehetőségeket.