A Mercedes ülése megüresedett. 2025-re pilótát keresnek. Jelentkezőből nincs hiány. Toto Wolff viszont megfontolja, kit szerződtet majd a hétszeres bajnok helyére. Döntését alaposan megfontolja. Azt is megtudtuk, hogy Hamilton hogyan közölte döntést Toto Wolff-al.

Toto Wolff nem fog sietni azzal a döntéssel, hogy kitalálja, ki váltsa majd 2025-ben Lewis Hamilton-t, aki a Ferrarihoz szerződött. A jelek arra utalnak, hogy a döntés merész lesz.

Hamilton a 2024-es szezon végén a Ferrarihoz költözik. Így a pilóták számára egy top csapatnál nyílik ki egy ajtó. Toto Wolff és a Mercedes több pilóta közül választhat. Alex Albon az, aki talán a legesélyesebb. Esélyes lehet még Esteban Ocon, Carlos Sainz, gy akár Fernando Alonso és a Mercedes házon belüli pártfogoltja. Andrea Kimi Antonelli is egy másik lehetőség.

Az esélyesek mellett vannak olyanok, akit nem említettek, de lehetne. Durva, hogy Mick Schumacher neve fel sem merült. Pedig ő a Mercedes tartalékosaként tarják számon és Toto Wolff is azon dolgozott, hogy visszakerüljön a rajtrácsra. A német, aki teljes mértékben arra koncentrál, hogy mielőbb visszatérjen az F1-es rajtrácsra. A kérdés csak az, hogy hogyan teljesítene a Russell-Schuamcher páros. Daniel Ricciardo is egy érdekes lehetőség, amelyet a Mercedes fontolóra vehet, és az AlphaTauri pilótája valószínűleg kacérkodni fog az ötlettel.

Ricciardo tavalyi visszatérése a rajtrácsra azt is jelentette, hogy a jövőben szeretne visszatérni a Red Bullhoz Sergio Perez helyre. Nem lenne bölcs dolog nem felvenni a Mercedes telefonját, és nem jelezni érdeklődését az ügy iránt. Főleg akkor, ha Perez jól teljesít és hosszabbít a Red Bull-al.

Valtteri Bottasnak könnyen lehet, hogy szüksége van egy ülésre, ha Sainz-t szerződtetné a Stake F1 team. Ő viszont nem túl jóban Russell-el. Mi van Nico Hulkenberggel? A Mercedes Nico Rosberg visszavonulása óta nem volt német pilóta a Mercedesnél. Az F1-es veteránt lenyűgözte a Haasnál nyújtott tavalyi teljesítménye. Több éves kihagyás után remekül teljesített a Haas volánja mögött. Bármelyik utat is választja a Mercedes, nem lesz hiány Hamilton pótlására jelöltekben. Viszont voltak idők, mikor a döntéssel sietni kellett.

Nico Rosberg a 2016-os bajnoki cím megszerzése utáni visszavonult. Akkor a Mercedesnek gyorsan kellett keresnie egy pilótát. Toto Wolff-nak most van egy éve arra, hogy döntést hozzon és értékelje a jelölteket. Russell-nak a harmadik éve a csapatnál és minden bizonnyal az elsőszámú versenyző lesz a Mercedesnél.

Szerinted kit szerződtessen a Mercedes Hamilton helyére?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

„A Lewis-beszélgetés során valamiről nem esett elég szó, az az, hogy George-ban megvan a lehetőség, hogy a csapat következő elsőszámú versenyzője legyen. Lando [Norris] és Charles [Leclerc] generációjához tartozik. Nem is kívánhatnánk jobb versenyzőt azután, hogy Lewis távozik. Annyira szilárd alapjai vannak, olyan gyors, tehetséges és intelligens srác. Egy megfelelő csapattársat kell majd mellé szerződtetnünk. Ezt nem akarom elsietni. Az elmúlt években sietnünk kellett a szerződés aláírásokkal, anélkül, hogy megfontolhattuk volna döntésünk. Az idő sürgetett minket. Szeretem a változást, mert a változás lehetőséget ad neked. A megfelelő döntést szeretném meghozni a csapat, és a kollégák számára is. Talán van esély egy merész döntésre. George nagyszerű választás volt. Semmi baj nem volt Lewis és közte. Ő jó versenyző és így könnyebb a másik helyre pilótát keresnünk. Még nem tudjuk, hogy újonc vagy tapasztalt pilótát akarunk-e választani. Nem tudom mi lenne jó a csapat számára. Ha két napja azt mondta volna nekem, hogy Lewis a Ferrarihoz megy, nem gondoltam volna, hogy ez lehetséges. A helyzet és a dolgok gyorsan változnak.”- árulta el Toto Wolff a médiának, köztük a RacingNews365-nek.

Csütörtökön egy megdöbbentő bejelentés érkezett. Hamilton a 2024-es szezon végén elhagyja a Mercedest. Csatlakozik a Ferrarihoz, akivel több éves szerződést írt alá. Hamilton úgy fogalmazta meg a döntést, hogy új kihívást keres. Hamilton hogyan közölte a távozás hírét Toto Wolff-al? A brit pilóta szerdán egy kávé mellett közölte a hírt a Mercedes csapatfőnökével. Erről Toto Wolff számolt be.

„Amikor aláírtuk a szerződést Lewisszal, rövidebb távú megállapodást választottunk. Így a történtek nem meglepőek. Talán az időzítés az, ami meglepett. Mi történt? Lewis eljött hozzám egy kávéra, Oxfordba. Elmentünk a gyárba. Azt mondta nekem, hogy elhatározta, hogy 2025-ben a Ferrarinál fog versenyezni. Lényegében ez történt. Egy órát beszélgettünk. Karácsony környékén minden úgy tűnt, hogy együtt építjük a csapatot. Meg kell kérdezni Lewist, hogy miért gondolta meg magát. Teljesen érthető, hogy új kihívásra volt szüksége. Más környezetet keresett. Talán ez volt az utolsó lehetőség, hogy valami mást csináljon. Felnőttek vagyunk, és tudtuk, hogy egy rövid távú szerződés aláírása mindkét fél számára előnyös lehet. Hosszú időre nem tudtuk elkötelezni. Ő pedig élt a kilépési záradékkal. Teljes mértékben tiszteletben tartom. Pályafutása utolsó csapatváltására került sor. Pár nappal korábban hallottam a pletykákat, de meg akartam várni, mi fog történni. Szerda reggel közölte a hírt. „Nagyon közvetlen tudott lenni, mert én is egyenes vagyok, ezért egyszer azt mondta: „Ez az, amit csinálni akarok”, nem próbáltam meggyőzni az ellenkezőjéről.”- zárta Toto Wolff.