Carlos Sainz idén az utolsó szezonját tölti a Ferrarinál. Jövőre Lewis Hamilton veszi majd át a spanyol helyét. Miközben a spanyol új csapatot keres, azt találgattuk, hogy kell-e valamit még bizonyítania.

Carlos Sainz szezonja a lehető legnehezebben indul. Még el sem kezdődött az év, de már közölték vele, hogy jövőre nem tartanak igényt a szolgálataira. A következő évben már nem a Ferrarival áll rajthoz. Sainz tavaly azt nyilatkozta, reméli, hogy az olaszoknál marathat. Ehelyett szerződés nélkül maradt. Fennáll annak lehetősége annak, hogy 2025-re nem talál helyet magának? Valószínűtlen, és aligha kétséges, hogy Sainz kulcsszereplő a sofőrpiacon.

A spanyol számára lesznek előnyösebb úti célok. Vajon kell-e még valamit bizonyítania a pályán? Sainz az elmúlt években nem teljesített rosszul. Tavaly a hatodik helyen végzett az egyéni bajnokságban és egy futamot is nyert. Lewis Hamiltonon kívül valószínűleg nem akadt más, aki veszélyes lett volna a helyére. Még ez a forgatókönyv is rendkívül elképzelhetetlen volt.

A 29 ées pilóta mára már az F1 vezetőrúdjának számít. Debütáló évében már össze kellet mérnie erejét Max Verstappen-el, aki akkor a csapattársa volt. Majdnem három évet töltött a Toro Rossónál, mielőtt búcsút intett a Red Bull családnak. Sainz a Renault pilótája lett. Soha nem tudott a középmezőnyből kilépni. Ez után a Mclaren-hez szerződött. A következetes pontszerző forma és a gépezet legjobb képességeinek kihasználása magas szinten tartotta részvényeit.

A Ferrari azonban eddig nem tudott címekért küzdeni az olasz csapatnál eltöltött ideje alatt. 2022-ben megszerezte első F1-es győzelmét. A Brit Nagydíjat nyert meg. Tavaly a szingapúri futamon intették le elsőként. Sainzt sem hozta zavarba az, hogy Charles Leclerc volt a garázs túloldalán. A Ferrarinál töltött éveket nem lehet kudarcként említeni. Mindazonáltal Sainz csalódott lesz, amiért még nem kapott esélyt arra, hogy küzdhessen a bajnoki címért.

Sainz stratégiai hívásai és rádión keresztüli beszélgetései is mutatják, mennyire értett versenyzőről van szó. Ennek a teljesítményszintnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy több csapat felfigyeljen rá. Valószínűleg megkeresésekből nem lesz hiány. De melyik az a csapat, ahol kiköthet?

Egyértelmű jelölt a Mercedes, amely két év csalódás után szeretne újra a címért küzdeni. Hamilton és Sainz közvetlen cseréje biztos szempontból még valóság is lehet. A Mercedesnek viszont más elképzelései is lehetnek arról, hogy kivel pótolják a hétszeres bajnokot. Jövőre akár a Stake Sauber -hez is szerződhet, melyet 2026-ban az Audi vesz majd át. Noha az Audi nem valószínű, hogy a győzelemért küzd a nyitószezonban, Sainz fontos szerepet játszhat a német csapat versenyképes szintre emelésében. Ha a Mercedes úgy dönt, hogy Alonso-t szerződteti, akkor az Aston Martin-nál is lehetőséget kaphat Sainz. Bármilyen sorsra is jut Sainz, érdeklődésben nem lesz hiány egy olyan pilóta iránt, aki már régóta bizonyított az F1-ben.