Az idei szezontól már csak a Ferrari és a hozzá értelemszerűen igazodni kénytelen Haas követ egy más utat. Az F1 többi csapata a Red Bull versenygépét „utánozta le”

A Ferrari február 13-án mutatta be a 2024-es versenygépét. Rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy bár a vörösök is koncepciót váltottak, egy bizonyos területen kitartanak az eddigi irány mellett. Ez a terület a hátsó felfüggesztés, amely az SF-24-es esetében is vonórudas, ami azért érdekes, mert a többi istálló szépen sorban átállt a Red Bull által az új szabályrendszer kezdete óta alkalmazott tolórudas megoldásra.

Adrian Newey, a Red Bull főtervezője mindenkinél korábban felismerte, hogy a leszorítóerő maximalizálása helyett a felfüggesztés és a padlólemez összehangolása a kulcs, és többet lehet elérni azzal, ha egy autó nem tud annyi leszorítóerőt termelni. zt szépen lassan a többi istálló technikai vezetői is belátták, elkezdtek arra koncentrálni, hogy az autójuk talajhoz viszonyított távolsága a legnagyobb terhelések (fékezés, gyorsítás, gyors kanyarok) mellett is a lehető legkisebb mértékben változzon.

Ebből a szempontból pedig a tolórudas felfüggesztés sokkal előnyösebb, mert tisztább levegőáramlást biztosít a diffúzor és a hátsó szárny irányába. Helyet szabadít fel a váltó elejénél, ami hasznos lehet a hátsó szekció aerodinamikai szempontból előnyösebb kialakításánál. Ezért használja ezt a Red Bull, az RB, a McLaren, az Alpine és még a Ferrari-motoros Sauber is.

James Key, a hinwiliek technikai igazgatója szerint ugyanis míg elöl a vonórudas vagy a tolórudas megoldás is jó lehet. hátul egyértelműen előnyösebb a tolórudas. Ezt így gondolja már a Mercedes is, amely új autójával, a W15-össel szintén átállt erre a változatra. Minden bizonnyal így tesz majd a Williams is. Jelenleg tehát már csak a Ferrari és a Haas alkalmaz vonórudas hátsó felfüggesztést, de utóbbinál ez leginkább kényszer, hiszen ők kénytelenek a maranellóiak útját járni.