Frederic Vasseur 2023 elején vette át a Ferrari irányítását, de valódi hatása csak a következő szezonban lesz érezhető. Összeszedtük az okait.

A Ferrari nagyon rosszul kezdte a turbóhibrid korszakot. Azóta már három csapatfőnököt is megevett az olasz csapat. Mattia Binotto volt az, aki a legtöbbe érte el a Ferrarival. Bajnoki címet viszont nem tudott szerezi. Így 2022 év végén őt is felmentették. Binotto helyettese Frederic Vasseur volt, akit az akkori Alfa Romeótól érkezett. A csapat teljesen szét volt esve. Munkája nem tudott azonnal érvényesülni.

Az SF-23 gép koncepciójával kapcsolatos döntéseket jóval azelőtt zárták le, hogy Vasseur elfogadta volna a maranellói pozíciót. Így az autó születésére gyakorolt ​​hatása minimális volt. Ráadásul Vasseur vezetési stílusa nem az a „bika a kínai boltban”. Nem akart azonnal csapaton belül szabályokat lefektetni. Vasseur időt szakított arra, hogy értékelje a Ferrari kultúráját, hogy megnézze, hol áll a csapat. Míg Arrivabene marketinges, Binotto pedig mérnök volt, Vasseur versenyzőként jellemezhető.

A 2023-as év során azonban voltak jelek arra, hogy Vasseur kezdi formába hozni a Ferrarit. Bármi, amit Vasseur elért 2023-ban, mindig bónusz volt, mivel átvette az irányítást, időt szakított arra, hogy kiértékelje, és végül megvalósítsa terveit. Mindig is irreális volt azt hinni, hogy felbukkan, és azonnal visszavezeti a Ferrarit a győzelem útjára. John Elkann támogatását élvezi.