Ian Parkes egy exkluzív interjúban beszélgetett Guenther Steiner-el. A Haas korábbi csapatfőnöke elárulta, hogy milyen az F1 utáni élete.

„Nagy teher nehezedik a vállamon” – hangzott el Guenther Steiner nyitószava, amikor arról kérdezték, hogy élvezi-e az életet a Haastól és a Forma-1- től távol. Január 10-én óriási hírbomba robbant. 10 év csapatfőnöki munka után Guenther Steiner szerződését nem hosszabbították meg. Távoznia kellett a Haas-tól. Steiner volt az, aki meggyőzte Gene Haas-t, hogy csatlakozzanak az F1-hez. Romain Grosjean és Esteban Gutierrez volt a csapat első két versenyzője. Az új Haas 2016. február 22-én kigurult a barcelonai pályára és megkezdték a szezon előtti tesztelést.

Steiner, miután két évig a nulláról építette fel a csapatot, most azt vallja, hogy ez volt a „legjobb emléke”. Gene Haas viszont úgy érezte, hogy idén változásra van szükség. Ayao Komatsut nevezte ki a csapat élére. Gene Haas döntését egy karácsony és újév közötti telefonhívással tudatta döntését. Steiner elismerte, hogy még mindig nem tudja felfogni, hogy mi történt.

„Nem, nem értem a döntést, de ő Gene Haas azt csinál, amit akar. Megértem ezt. Tisztelem. Soha nem tennék ilyet, és ez volt a véleményem, mert számomra ez egy út a semmibe. Tiszteletben kell tartanom a döntését, mert övé a csapat. Szóval ki vagyok én, hogy megmondjam neki, mit csináljon? Azt tehet, amit akar, én pedig most azt tehetek, amit akarok. Az élet ilyen, és együtt tudok élni a döntéseimmel. Elég makacs vagyok, és azt mondanám, hogy a makacsság tartotta össze a csapatot. 2020-ban, amikor kitört a járvány, Gene nyilvánvalóan ki akarta húzni a dugót. Ki akart szállni. Azt mondtam: „Ha megtalálom a pénzt a folytatáshoz, folytatni fogod?” Igent mondott. Megtaláltam a pénzt és folytattuk. Ez volt a végső mélypont, mert elég mély ponton voltunk. Tennünk kellett valamit, és ez sikerült. 18-ban ötödikek lettünk, majd 19-ben, kicsit küszködtünk, de volt egy másik ok is, és ti [a média] tudjátok, miért volt ez, a motorral. 2020-ban megint történt valami és visszaestünk. Azt hiszem, ez volt a legnehezebb pillanat a csapat számára. Általában nem hiszem, hogy nagy hiba történt volna. Mindig lehet dolgokat jobban csinálni, és én mindig őszinte vagyok. Tudom, hogy tudtam volna jobban is csinálni. Nem végeztem a legjobb munkát. Akkoriban helyesen tettem, amit megtehettem. Sokan írtak nekem SMS-t, hívtak, és azt mondták, hogy „Hé, Guenther, jó munkát végeztél. Jó volt hallani olyan emberektől, akiket tisztelek, és ők is tisztelnek engem. Nekem más ötletem is lett volna a csapattal, de a csapat Gene-é. Azt csinál vele, amit akar. Ha visszagondolok, még mindig nem jöttem rá, hogy valójában mit csináltak ott az elmúlt 10 évben, de ez nem csak rólam szólt. Nagyon sokan dolgoztak ott, és fantasztikus munkát végeztek. Ami történt, megtörtént. Az emberek most azt gondolják, hogy jó dolog semmit sem csinálni – bárcsak nem csinálnék semmit, de rengeteg dolgom van, ami elfoglal. más szemmel nézek a jövőbe, mint amikor még az F1-ben voltam. Jó dolog az ágyamban ébredni, nem csak két napig otthon lenni, aztán megint mennem kell. Jó a családban lenni. Amikor menekülsz, ahogy én nevezem, nem veszed észre, mennyire hiányzol a családnak. Akarnék-e újra csapatfőnök lenni? Még nem tudom mihez akarok kezdeni akkor, ha nagy leszek.”- viccelődött Guenther Steiner. „Nem sietem el a döntést. Minden lehetőséget megvizsgálok azelőtt, mielőtt visszatérnék”- zárta.