Lassan indult a 2024-es szezon. Viszont a Közel-Keleten elég nagy a feszültség, ami hatással lehet a sportágra is. Vajon milyen hatást gyakorolhat ez a sportra?

Az F1-es szezon közeledtével a sportág önhibáján kívül válság közepén találhatja magát. A Közel-Keleten az elmúlt hónapokban továbbterjedt a feszültség, amelyet nagyrészt az Izrael és a Hamász közötti háborúnak köszönhettünk. A rendkívül instabil régióban számos átütő hatás következett, de az egyik különösen fenyegetést jelent az F1 számára.

Egyik fő gond a logisztika. A szokásos utazás során a hajók a Földközi-tengeren áthaladva a Szuezi-csatornát használják, áthaladva a Vörös-tengerbe és az Indiai-óceánba – ez egy hatalmas tengeri hivatkozás, amely összeköti Európát Ázsiával. A Szuezi-csatorna bevétele idén januárban 40 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. Mivel a teherszállítás az F1 költségvetési felső határa alatt van, a csapatoknak komoly problémával kell szembenézniük a szezon során. Mike Krack csapatfőnök az Aston Martin csapatfőnöke elárulta, hogy még nem értesült semmilyen problémáról. Ez változhat az év előrehaladtával, ha folytatódnak a hajózási útvonalat érő támadások. Az F1 már átvészelt egy hasonló problémát akkor, mikor kitört az Ukrán-Orosz háború. A szállítási idők jelenthetik a legnagyobb problémát. A logisztikai terveket lassan újra kell gondolni.

Veszélyben lesznek a versenyek? A régióban tapasztalható nagy feszültségek és Jemen közelsége Bahreinhez és Szaúd-Arábiához ellenére semmi okunk azt hinni, hogy az új szezon nyitófordulóit ez befolyásolja. Az Aston Martin megerősítette, hogy párbeszéd zajlott az F1-gyel és biztonsági tanácsadóival, és mivel a helyzet nem új keletű, minden lehetséges félelemről, aggodalomról szó esett. Az F1-ben mindig a biztonság volt az első. Minden háborús konfliktus Bahreinen kívül esik. Így a csapatoknak nincs miért aggódniuk.