A Forma-1 szezon előtti tesztelés szerdán kezdődik. A szezon előtt még három napot tesztelhetnek a csapatok. A három napos teszt miért pont Bahreinben zajlik?

A Forma-1-es csapatok sorozatban negyedik éve indulnak Bahreinbe, hogy szezon előtti teszteket elvégezzék az új szezon előtt. Ez a naptár egyik legforgalmasabb időszaka. Több száz kilométert tesznek az autóikba. Így rájöhetnek, hogy van-e bármilyen komolyabb műszaki vagy mechanikai probléma, amelyet orvosolni kell az első futam előtt.

A legtöbb csapat székhelye nem Angliában található. Így ésszerű lenne, ha a téli tesztet valamelyik európai országban bonyolítanák le? Két fő oka van annak, hogy a teszt Bahreinben zajlik. Először is, a helyszín lehetővé teszi a csapatok számáraa konzisztens és reprezentatív időjárási viszonyokat. Az éghajlat Bahreinben az év ezen időszakában nagyjából azonos, és nem valószínű, hogy drámai módon megváltozna. Valójában a csapadék is kevés Bahreinben. Az év nagy részében meleg van.

Barcelonában vagy Silverstone-ban jelenleg a téli időszak van, így az időjárás gyakran kiszámíthatatlan és hideg. Eső, köd vagy akár hó is eshet az európai pályákon. Ez rémálom a csapatok számára, akik a szezon előtt adatokat szeretnének gyűjteni az autóikról. A második ok, amiért az F1-es szezon előtti teszteket Bahreinben végzik, a logisztikának és a költségeknek köszönhető.

A szezonnyitót egy héttel később, február 29 és március 2-a között rendezik meg. Az első futam vasárnap helyett szombaton lesz. Így a csapatoknak nem kell egy másik pályáról, a téli teszt után újra utazniuk.