A 2024-es Forma-1-es naptárban három olyan verseny lesz, amikor a futamok szombaton rajtolnak majd el. A Bahreini, a Szaúd-Arábia és a Las Vegas-i Nagydíjat szombatonként rendezik meg. Miért?

A Forma-1 úgy tűnik, 2024-ben három futamon borul a megszokott program. Bahreinben, Szaúd-Arábiában és Las Vegasban szombaton rajtol majd el a főfutam. Az első két esetben, Bahreinben és Szaúd-Arábiában vallási okokban kell keresni a választ. ez a Ramadán szent hónapjának kezdetéhez kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy a 2024-es szezon első két futamára szombaton kerül sor. A Ramadán 2024. március 9-én, szombaton, a jeddai verseny napján, napnyugtakor kezdődik.

Ez szükségessé teszi az egy héttel korábbi bahreini futam szombatra történő áthelyezését is. Ha vasárnap lenne a nyitófutam, az F1-es cirkusznak eggyel kevesebb napja lenne Szaúd-Arábiába utaznia. A két ország közel van egymáshoz, de így is 15 órát kell a csapatoknak utazni.

Az év későbbi szakaszában szombaton rendezik a Las Vegas-i Nagydíjat. A szombati futamnak az az oka, hogy Európában élő szurkolók is emberi időben láthassák a versenyt. Melyik a legjobb idő az Egyesült Államok nézőinek eléréséhez és az európai rajongók elégedettségéhez? Szombat este. Renee Wilm, a Las Vegas GP vezérigazgatója így nyilatkozott: „Megtaláltunk egy megoldást, hogy az európai szurkolók reggel hat-hétkor egy csésze kávé mellett nézhessék a versenyt, akárcsak az Egyesült Államokban az európai versenyeken. „Az amerikaiak számára tehát este 22 órakor kerül sor a Las Vegas Nagydíjara.