A Red Bull újabb 1-2-es végeredménnyel indította az új szezont. Max Verstappen más ligában versenyzett. Mondhatjuk, hogy ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta. Ideje megkongatni az F1-nek vészharangjait?

A 2024-es Bahreini Nagydíj egy új szezon kezdetét jelezte. Az 57 körös futam úgy nézett ki, mintha nem is lett volna téli szünet. Mintha a 2023-as szezont láttuk volna felvételről. Max Verstappen elsöprő győzelmet aratott. Az elmúlt két év során tapasztalt versenyek nagy részét tükrözte.

Noha nem fér kétség a Verstappen bemutatott nagyszerűségéhez, ez nem növeli az F1 érdemét. Ettől nem lesz izgalmas az F1 versenysorozata. Nem az a baj, hogy csak Verstappen nyer. A baj azzal van, hogy senki sem tud a közelébe férkőzni. Tehát itt az ideje, hogy a tulajdonosok pánikba essenek?

Az F1-ben a dominancia időszakai nem ritkák. A sportág története tele van olyan szakaszokkal, amikor egy csapat vagy versenyző a többiek felett áll és versenyez. De még soha nem volt olyan szakasz, amely alatt az egyik pilóta ennyire verhetetlen lett volna, mint a mostani Verstappen korszak.

A Red Bull-t dicséret illeti, amiért a 2022-es új szabályozási időszak kezdetén egy fantasztikus autóval rukkoltak elő. Viszont a Red Bull-nak akkora előnye van, hogy képes hamar leállítani az autó fejlesztését és a következő évre koncentrálni. Így nem sok jót ígér a 2026-oa szabálymódosítás sem. A Red Bull hamarabb készülhet az új érára, mint a többiek.

A Forma-1 az elmúlt években nagyon is a show jobbítására összpontosított, a legdrámaibb változás pedig a sprintversenyek próbálgatása volt. Az alternatív hétvégi formátum felszámolja a hagyományokat, és még megfűszerezi a versenyhétvégét. A lényeg így is változatlan marad. A Red Bull egyedüli esélyes a bajnoki címere. Legalábbis a szezonnyitón látottak alapján. A Bahreini Nagydíj után az Aston Martin csapatfőnöke, Mike Krack arra buzdította az embereket, hogy ne „kapcsolják ki a tévét”, és ragaszkodott hozzá, hogy „mindenki annyit fog drukkolni, amennyit tud”. A lényeg az, hogy az F1 nem volt izgalmas a 2021-es szezon óta. Kétségtelenül az volt a sportág eddigi egyik legizgalmasabb szezonja.