Mohammed Ben Sulayem FIA-elnököt azzal vádolják, hogy beavatkozott a 2023-as Szaúd-Arábia Nagydíj eredményébe. Az FIA közleményt adott ki.

A Mohammed Ben Sulayem FIA-elnök ellen felhozott vádakat követően az irányító testület megerősítette, hogy a Compliance Officer „kapott” egy bejelentést. Az FIA elnökét eredetileg azzal vádolták, hogy manipulálta a 2023-as Szaúd-Arábia Nagydíj eredményeit. A BBC második jelentése azonban újabb vádakat említett. A BBC Sport szerint mindkét állítást ugyanaz a bejelentő tette.

A BBC cikke szerint egy szivárogtató azt állította, „az FIA elnökének kérésére, parancsára” nem szabad hitelesíttetnie az utcai pályát az első, tavaly novemberi Las Vegas-i Nagydíj előtt, ami a Forma-1 egyik csúcseseménye volt, amit a bajnokság történetében először rendeztek meg. Az állítás egy, a BBC által állítólag látott jelentésben szerepel, amit az FIA megfelelőségért felelős vezetője készített a szövetség etikai bizottságának.

A pályával kapcsolatos vizsgálatok előtt némi késés volt „a szervezők helyi építkezési munkái” miatt, a szivárogtató szerint ezután lépett velük kapcsolatba a menedzserük bin Szulajm utasításával, miszerint találjanak problémákat a helyszínnel, hogy azt ne lehessen biztonságosnak nyilvánítani. A probléma csak az volt, hogy nem találtak semmilyen problémát. Az FIA szóvivője a következőket mondta:

„Sport és biztonság szempontjából a Las Vegas-i pálya jóváhagyása megfelelt az FIA protokolljának az ellenőrzés és a tanúsítás tekintetében. Ha emlékszel, késés volt a pálya átvizsgálásra bocsátása a helyi szervező által folyamatban lévő építési munkálatok miatt. „- mondta az FIA szóvivője. A bejelentés három másik k tisztviselőt is említ, de ezt nem hozták nyilvánosságra.