Magyar idő szerint 14:30 perckor kezdődött el a Szaúd-Arábiai Nagydij első szabadedzése. Az F1 programja ezen a hétvégén is borult.

Ez a negyedik Szaúd-arábiai Nagydíj. Az elmúlt háromból Hamilton, Verstappen és Pérez nyert egyszer-egyszer. Ezúttal azért csütörtök és szombat között kerül sor a versenyhétvégére, mert vasárnap kezdődik az országban a Ramadán, így 1972 óta először van egy szezonon belül egymás után két szombati futam. 27 fokos levegőben, 41 fokos aszfalton, erős szélben indult el az első szabadedzés.

Öt perc után minden pilóta a pályára hajtott. A többség kemény gumikon, néhányan közepeseken nyitnak. Első próbálkozásra Hamilton vezet 1:32,590-es idővel, mögötte Norris és Gasly kezd a leggyorsabban. Tíz perc után Alonso, Norris, Pérez, Russell, Gasly volt az első öt sorrendje. A spanyol három lila szektorral ugrott az első helyre.

Stroll ért hozzá a falhoz, de látszólag nem sérült meg nagyon az Aston Martin. Folyamatosan gyorsul a pálya, most Russell, Verstappen és Leclerc volt az első három sorrendje. Az edzésen olyan hír érkezett, miszerint a Hornert bepanaszoló dolgozót felfüggesztették. Visszatérve az edzésre. A többség az első etapot lezárta és visszatért a bokszba. Russell negyed másodperccel vezetett Pérez előtt, Verstappen 0,359 ezreddel lemaradva a harmadik helyen állt. Nem sokkal később Norris ugrott az élre. 0,130 mp-vel előzte meg Russellt. A harmadik Albon volt, de ök már a lágyakat használták.

Verstappen egy pillanatra átvette a vezetést, de Russell rögtön 3 ezreddel gyorsabb kört teljesített nála. A folytatásban vártuk a gyorsabb és jobb köridőket. Egyre többen váltottak lágy gumikra. 1:30,011 volt Russell új vezető ideje.

16 perc volt még hátra. Verstappen vezetett. Russell volt a második. Őket Leclerc és Sainz követte. Verstappen jelentette, hogy a 13-as kanyarnál furcsán viselkedik a motorja. Ennek ellenére 0,352 ezreddel gyorsabb volt Russell-nál. Ekkor Ocon és a két Williams a legszorgosabb, ők már 17 kört teljesítettek a szabadedzésen.
11 perccel az edzés vége előtt Verstappen, Pérez, Russell, Leclerc, Sainz, Norris és Hamilton volt a sorrend. Pár perc volt még hátra. Alonso egy jó körrel a második helyre ugrott. Az utolsó öt percben nem változott az eredmény. Verstappen nyerte az első edzést. Folytatva ezzel a bahreini jó szereplést. Alonso lett a második. Pérez pedig a harmadik.