Felipe Massa, a Ferrari egykori pilótája hivatalosan is pert indított az FIA, a FOM és az F1 ex-vezérigazgatója, Bernie Ecclestone ellen. A brazil szeretné, ha a 2008-as Szingapúr Nagydíj eredményét törölnék.

A brazil képviselői hétfőn megerősítették, hogy a három említett fél ellen pert indítottak. Az ügy a legfelső bíróság elé került. Mi is történt? A világszerte „Crashgate” néven ismert incidensben Nelson Piquet Jr szándékosan karambolozott a Szingapúr Nagydíjon. A pályára biztonsági autót küldtek. Így Fernando Alonso és csapattársa meg tudták szerezni a győzelmet.

Massa-nak nem sikerült pontot szereznie. A brazil pilóta a tankoló csövet is magával vitte. Ez az incidens is a biztonsági autós fázis alatt történt. Keveset foglalkoztak a helyzettel, mígnem 2009-ben bebizonyosodott, hogy Piquet Jr szándékosan törte össze az autóját. Bár ekkor Massát arról tájékoztatták, hogy már késő változtatni az eredményeken. Ha ennek a futamnak az eredményét törlik, akkor Massa lett volna a világbajnok. Így Lewis Hamilton szerezte meg a címet. Egy ponttal, de a brit neve mellett állt több pont.

Ecclestone egy interjúban elismerte, hogy szabálytalanságokat követtek el. Természetesen a brit ex F1 tulajdonos később nem emlékezett erre az interjúra. A Vieira Rezende Advogados brazil ügyvédi iroda közleménye így szólt: „Felipe Úr annak megállapítását kéri, hogy az FIA megsértette az előírásait, mivel nem vizsgálta ki azonnal Nelson Piquet Junior balesetét a 2008-as Szingapúri Nagydíjon. Nem megfelelően jártak el. Megnyerte volna a pilóták bajnokságát abban az évben. Massa úr kártérítést is kér az FIA kudarca miatt elszenvedett jelentős anyagi veszteség miatt, amelyben Ecclestone úr és FOM is közreműködött.”

Az ex-F1-es pilóta jogi csapata tavaly kérdéseket intézett mind az FIA-hoz, mind a FOM-hoz, bár a késések, köztük a 2023-as nyári szünet miatt nem jártak sikerrel. A közlemény hozzátette: „A békés megoldásra irányuló kísérletek nem jártak sikerrel, így Massa úrnak nem maradt más választása, mint jogi lépéseket tenni.”