Az Alpine rendkívül nehéz szezonkezdetet él át 2024-ben. A mezőny egyik leglassabb autójával álltak rajthoz Bahreinben. Vajon melyek azok a területek, ahol fejlődniük kell?

Már a bahreini tesztek előtt kiszivárgott, hogy az Alpine nagy bajba került. Az autó súly nem megfelelő. A hírek akkor arról szóltak, hogy az autó legalább 10 kilogrammal nehezebb, mint kellene. Félelmei beigazolódtak a szezonnyitó Bahreini Nagydíj kvalifikációja során. Pierre Gasly és Esteban Ocon csak a 19. és 20. helyere tudta kvalifikálni magát. Az Alpine csapatfőnöke, Bruno Famin részletezte a csapat A524-es Forma-1-es autójának legnagyobb gyengeségét.

„A pilóta egyik legnagyobb panasza, nem titok. Halljuk a rádióban, ez a tapadás hiánya. Ezért Bahreinben, ahol nagyon jó tapadásra van szükségünk a lassú kanyarokban, különösen nehéz volt.”- árulta el Bruno Famin. Az Alpine csapattól számos szakember távozott. Matt Harman műszaki igazgató és Dirk de Beer aerodinamikai igazgató az autó bemutatása előtt benyújtotta lemondását.

Azóta új műszaki struktúrát vezettek be. Ciaron Pilbeam műszaki igazgató (teljesítményért), David Wheater műszaki igazgató (aerodinamika részleg), Joe Burnell pedig műszaki igazgató posztot töltheti be. Annak ellenére, hogy felismerték, az autó nem lesz versenyképes, Famin elismerte: „Megdöbbentő volt, mert nagyon nehéz szezonkezdésre számítottunk. Tudtuk ezt, és ezt mondtuk az autónk bemutatásakor is. Sokkoló volt az utolsó sorba kvalifikálni magunkat. Ez csak megerősített abban, hogy változásra lesz szükség. Mi végrehajtottuk a változtatást. Megértjük a problémákat. A fő kérdések teljesen világosak. Azt hiszem, emlékeznünk kell arra is, hogy a szezon első versenyén voltunk, ami nagyon hosszú. Az autó teljesen új. Jönnek a fejlesztések. Keményen fogunk dolgozni az autó fejlesztésén. De természetesen a problémák megértése kulcsfontosságú a megoldáshoz. Teljesen világos elképzelésünk van arról, hogy mik a problémák, és keményen dolgozunk ezek kijavításán.”- árulta el Bruno Famin.