Max Verstappen a Mercedeshez 2025-ben? Még mindig valószínűtlennek tűnik a Red Bull belső zűrzavara ellenére is. Ennek ellenére Toto Wolffnak rengeteg oka van arra, hogy megpróbálja szerződtetni a hollandot. Végül is veszteni valója nincs.

„Max Verstappennek döntenie kell, de nincs olyan csapat, amely ne szerződtetné csapatába.” A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff mondta ezt a Szaúd-Arábia Nagydíj hétvégéjén. A Red Bull-nál most nagy a belső zűrzavarra. Toto Wolff is nagy lehetőséget lát ebben. A Christian Horner elleni nyomozás véget érhet, de továbbra is fennáll a konfliktus, ami biztosítja, hogy nincs garancia Verstappen jövőjére. Ez kikövezi az utat Wolff előtt.

Verstappen 17 éves volt, amikor hivatalosan debütált a Forma-1-ben a Toro Rossóval. A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko 2015-ben mindenáron autóba akarta ültetni, és sikerült legyőznie a Mercedest és Wolffot, akik akkoriban érdeklődött a holland iránt, de nem tudott neki helyet csinálni. A Red Bull megtette. A többi már történelem.

A holland pilóta olykor viharos fejlődési időszakot vészelt át a Red Bullnál, mielőtt 2021-ben végre véget vetett a Mercedes és Lewis Hamilton hegemóniájának , elindítva a Forma-1 történetének egyik legdominánsabb időszakát. Egészen a közelmúltig úgy tűnt, hogy Verstappen és a Red Bull gyakorlatilag elválaszthatatlanok. Az a tény, hogy a 26 éves pilóta 2028 végéig szóló szerződést írt alá, alátámasztotta lojalitását, de most kezdenek repedések megjelenni a szakszervezetben. Pont akkor, mikor Toto Wolff-nak pilótát kell találnia Lewis Hamilton helyére.

Wolff valószínűleg mosolyogva követi a Red Bull történetét. Noha az elmúlt hetekben történtek hatásai rossz fényben tüntették fel a sportot, végső soron hasznosnak bizonyulhat, ha felrázza a rajtrácsot a következő szezonban. Röviden összefoglalva, Hornert felmentették, miután a Red Bull egyik női alkalmazottja feljelentést tett ellene nem megfelelő viselkedés miatt, így továbbra is a Red Bull csapatfőnöke maradhatott. Gyorsan kiderült, hogy nem mindenki elégedett a helyzettel, különösen Jos Verstappen, aki Horner elbocsátjátok kérte.

Mivel két tábor alakult ki, és Hornert Chalerm Yoovidhya, a Red Bull többségi részvényese látszólag teljes mértékben támogatja, úgy tűnik, két tábor alakult ki. Jelenleg Verstappenék és Marko között nagyobb a hűség, mint Verstappenék és Horner között. Őrülten hangzik, de Wolff számára jó lehet, ha Horner még egy ideig a Red Bullnál marad. Így lenne ideje meggyőzni Verstappen-t.

Ha belegondolunk, Marko kulcsszerepet játszik a történetben. Verstappen nem tudja nélküle elképezni a Red Bull-t. A holland világossá tette. Ha Marko-t felfüggesztik, akkor ő is megy. Marko még mindig nincs teljesen elégedett a csapaton belüli helyzettel. Az osztrák természetesen örült, hogy maradhat a posztján, de Szaúd-Arábiában azt is kijelentette, hogy „valamit még meg kell oldani”. Akárhogy is nézzük, Marko életkora is kezd szerepet játszani. Tételezzük fel egy pillanatra, hogy valamilyen okból kifolyólag valamikor kiszáll a csapatból. Verstappen ekkor elveszíti leglényegesebb szövetségesét. Nem biztos, hogy akkor is maradna a Red Bull-nál. Hamilton és Mercedes is elválaszthatatlannak tűnt, egészen addig, amíg be nem jelentették a brit Scuderiára váltást.

A legfontosabb az, hogy Wolffnak 2025-re pilótát kell találnia. Nem akármilyen helyet kell betöltenie. Hamilton jelenleg a 12., egyben utolsó évét tölti a csapatnál, hat versenyzői címet nyert, és útközben számos rekordot megdöntött. Az új aerodinamikai előírások 2022 eleji bevezetése óta azonban a Mercedes nehézségekkel küzd, Hamilton eredményei pedig gyengültek. Most 27 hónapja és 47 nagydíj telt el azóta, hogy utoljára futamot nyert. Wolffnak még egy nagyszerű versenyzőt kell behoznia Hamilton pótlására, és ez nem olyan egyszerű.

George Russell jó, de vajon át tudja-e venni Hamilton szerepét a Mercedesnél? Olyan pilóta, mint Carlos Sainz, Alex Albon vagy Andrea Kimi Antonelli betöltheti-e az űrt, amit Hamilton hagy maga után? Valószínűtlen. Fernando Alonso 42 évesen is vállalná? Lehet már nem. Verstappen csak jobb lesz. Eddig három címet szerzett és idén megszerezheti a negyediket is. A Mercedes csapatfőnöke mindenkinél jobban tudja, mire képes Verstappen, és minden bizonnyal mindent megtesz ennek érdekében, hogy szerződtesse.