Az európai szurkolóknak a szokásosnál korábban kell kelniük vasárnap, ha élőben szeretnék nézni az Ausztrál Nagydíjat. Miért rajtol korábban a melbournei futam? Milyen idő várhartó?

A 2024-es Forma-1-es Ausztrál Nagydíj korábban kezdődök. Persze csak Európában. A főfutam helyi idő szerint 15:00 órakor rajtol majd el. vasérnap. A versenyzők a múltban panaszkodtak, hogy Ausztráliában a naplemente akadályozza a látást a Nagydíj vége felé. Tavaly még egy piros zászlóval is megszakították a futamot. Így később ért véget a verseny is.

Az idei Ausztrál Nagydíjat azonban korábban rajtol majd el, mint 2023-ban. Ez azért van, mert európánban még nem állították át az órákat. Még a téli időszámítás szerint telnek napjaink. Ha a futamot helyi idős szerint 16:00 órakor kezdenék, akkor a lemenő nap fénye gondokat okozott volna. A rajongóknak a szokásosnál korábban kell felébredniük, hogy élőben lássák a versenyt.

A legnagyobb különbség a tavalyi évhez képest, hogy az Ausztrál Nagydíj közép-európai idő szerint két órával korábban kezdődik, vagyis hajnali 5 órakor. Bár helyi idő szerint nem változott a kezdési időpont, a két ország óraátállítási ciklusának alakulása okozza ezt a különbséget.

Milyen idő várható?

Vélhetően szép napos körülmények között rajtol majd el a 2024-es Ausztrál Nagydíj. A pénteki szabadedzéseket 22 fokban, túlnyomóan napos idő mellett fogják tartani. Szombatra egy fokkal mérséklődik a meleg, ekkor tartják majd az utolsó gyakorlást és az időmérő edzést is, ekkor lesz a legnagyobb esély az esőre. 15 százalék lesz az esélye annak, hogy vizes lesz a pálya. .A szél is ekkor lesz a legerősebb, 20km/h. Vasárnap ismét 22 fokot jósolnak, a szél pedig a hétvége folyamán a leggyengébbre, 15 km/h-ra csökkenhet.