Max Verstappen a pole pozícióból indulhat a 2024-es Ausztrál Nagydíjon, de nem sikerült az élen végeznie sem a Q1, sem a Q2-ben. Hogyan lepett meg mindenkit Verstappen a Q3-ban?

Max Verstappen indulhat az első helyről az Ausztrál Nagydíjon, de az időmérő előtt nem neki adták volna a legnagyobb esélyt. A Ferrari volt a favorit a kvalifikáció előtt, Lando Norris pedig azt jósolta, hogy a második edzés után megszerezhetik a pole-t. „A Ferrari a pole pozíciót fogja megszerezni” – mondta Norris pénteken.

Norris jóslata úgy tűnt beválik, hiszen a harmadik edzést is Charles Leclerc nyerte. Carlos Sainz a harmadik lett. Az időmérő Q1 és Q2-es szakaszában Carlos Sainz volt a leggyorsabb. A harmadik szakaszban Verstappen megszerezte a pole-t. Több, mint két tizedet adott a spanyolnak.

De hogyan lepett meg mindenkit Verstappen? A Ferrari tűnt a leggyorsabb. Így tűnt pénteken. Verstappen annak ellenére, hogy háromszor is második lett a szabadedzéseken, kissé lemaradt az élmezőnytől. A holland az első szabadedzésen padló- és futóműsérülést szenvedett, szombaton pedig elővigyázatosságból új motort is kapott. A kvalifikáció előrehaladtával a dolgok egyre jobbak lettek, és visszatért a papírforma.

Az adatok nézegetése közben Verstappen személyesen hozott változást a Sainz elleni csatában. A Ferrari pilótája még mindig körülbelül két tizeddel volt gyorsabb Verstappennél a Q2-ben, de a Q3-ban fordult a kocka.A Q3-ban Sainz mindössze négyezreddel volt gyorsabb a Q2-ben elért legjobb idejénél, míg Verstappennek sikerült négy tizedet találnia. Sergio Perez és Lando Norris is hasonló lépést tett előre a kvalifikáció utolsó részében. Természetesen a pálya is gyorsulhatott, de a különbség Verstappen és Sainz között így is szembeötlő. Ezúttal a pilótán múlt minden.