A Forma-1-ben mostanában nem számítottunk váratlan dolgokra, mivel Max Verstappen szinte minden futamon leiskolázta a mezőnyt. Ausztráliában őt is utolérte a technika ördöge.

Érdekes volt a 2024-es Ausztrál Nagydíj. A negyedik kör után olyan pilóták harcolhattak az első helyekért, amit a szurkolók nem szoktak meg. Carlos Sainz, Charles Leclerc és a Mclaren-nek vezették a mezőnyt. Verstappen tudta, hogy eljön a nap, amikor véget ér a 43 versenyen át tartó sorozata. A Ferrari kamatoztatta Verstappen problémáit, Carlos Sainz pedig pályafutása harmadik győzelmét aratta. A Ferrari kettős sikert aratott Ausztráliában.

Győztes

Megdöbbentő belegondolni, hogy a hónap elején Sainz egy kórházi ágyon feküdt Szaúd-Arábiában, és vakbélgyulladást követően műtéten esett át. Két hét elteltével a kórházi ruháit a Ferrari overallja váltotta fel és a pódium tetején pezsgőzhetett. Egyszerűen visszatérni a pilótafülkébe ezen a hétvégén hatalmas eredmény volt Sainz számára, aki nem érezte magát teljesen kényelmesen a volán mögött. Sainz a második helyre kvalifikálta magát, vasárnap pedig megnyerte a futamot. Szerződése lejár 2024 év végén és új csapatot keres magának. Ez a siker csak lendít a jövőjén.

Való igaz, hogy a McLarennek szerencsére volt szüksége, hogy felálljon a dobogóra. A csapat ki is használta a lehetőséget és Lando Norris a harmadik helyen zárt. A McLaren az év eleje óta többször is kijelentette, hogy tempója nem elég ahhoz, hogy felvegye a versenyt a Red Bull-lal és a Ferrarival. Viszont a lehetőségeket ki fogják használni. Már az elején úgy tűnt, hogy Oscar Piastri lesz a dobogós helyezés, ami a helyi szurkolóknak jól esett volna. Ahogy az a múltban gyakran megtörtént, Lando Norrisnak volt erősebb a versenytempója, és a csapatok sorrendje miatt a duó pozíciót cserélt, hogy a britnek esélye legyen Leclerc megtámadására. Egy ilyen zökkenőmentes csapatsorrend önmagában is győzelem, mivel Piastrinak könnyű lett volna tiltakoznia, tekintettel a hazai versenyen elfoglalt fényűző pozícióra.A melbourne-i születésű pilóta engedelmeskedett a csapatának, hogy a McLaren maximalizálja az eredményét.

A Haas erősen lebecsülte önmagát az új szezon előtt. Azt állította, hogy valószínűleg a mezőny végén lesznek.Kevés esélyük lesz a pontszerzésre. Nico Hulkenberg három forduló után a legjobb 10 között végzett Szaúd-Arábiában és Ausztráliában, míg csapattársa, Kevin Magnussen Melbourne-ben kezdte el a pontszerzést. A duó a kilencedik és a 10. helyen végzett (amit Russell kései balesete is segített), de ez biztató volt az amerikai tulajdonú csapat számára. Lehet a Haas következetes pontversenyző? Az év ezen szakaszában korai lenne kijelenteni.

Vesztesek

A Mercedes 2022-es és 2023-as gondokkal teli szezonja során úgy tért vissza, hogy szeretnének a győzelemért harcolni. Három futam után csak 56 pontot tudtak összeszedni. Lewis Hamilton egy rémálom hétvégét élt át, amely során nehezen tudott megbirkózni a W15-tel. A brit pilóta technikai gonddal szembesült és kiesett a versenyből. George Russell pedig az utolsó körben törte össze a Mercedest. A Mercedes jelenleg mindössze egyetlen ponttal előzi meg az Aston Martint a konstruktőri bajnokságban, ami a legrosszabb szezonkezdet (a nyitó három forduló alapján) a 2011-es kampány óta.

Perez-nek is rossz hétvégéje volt. Már szombaton a háromhelyes rajtbüntetést kapott. Így a hatodik helyről várhatta a futamot. Verstappen kiesett és Perez-nek a pontokért kellett harcolnia. Mondhatjuk, hogy Perez elszalasztott egy lehetőséget arra, hogy felzárkózzon csapattársára a pontversenyben. Ehelyett Leclerc átvette a pontversenyben a második helyet. Perez visszacsúszott a negyedik helyre. Perez nyerhetett volna, de ezt a lehetőséget elszalasztotta.