Ki került a 2024-es F1-es Japán Nagydíj hétvégéjének győzteseinek és veszteseinek listájára? A Japán Nagydíj után Kínába, majd Miamiba utazunk.

A 2023-as szezon kezdete óta lezajlott 26 futamból Max Verstappen huszonkettedik alkalommal nyert F1-es futamot. Az F1 most visszatér Kínába és bátor ember az, aki most Verstappen ellen fogad. Verstappen-Red Bull dinasztia hamarosan olyan csapat és pilótapárosítással vetekedhet, mint Clark-Lotus, a Senna-McLaren, a Schumacher-Ferrari vagy a Hamilton-Mercedes. Lássuk, kik a vesztesei és győztesei a Japán Nagydíjnak.

Győztesei:

Sergio Pérez, aki négy futam után csak tizenhárom másodperccel később haladt át a célon, mint csapattársa, Max Verstappen. A Red Bull pilótái az egyéni bajnokság első és második helyét őrzik. A konstruktőrök között is 141 ponttal állnak az élen. Majdnem kétszer annyit szereztek, mint a harmadik helyen álló Mclaren. Pérez 0,066 másodperces hátrányban volt az időmérőn Verstappen-hez képest. A versenyen csak 13 másodpercet kapott. Ez jobb, mint amit Pérez remélhet. Talán elfogadta, hogy nem tudja és nem is fogja legyőzni Verstappent, és sorra szerzi a dobogós helyeket. Talán egy-egy futamgyőzelme lesz majd. Christian Horner, a Red Bull főnöke is hisz abban, hogy Pérez marad a csapatnál 2025-ben.

Carlos Sainz eddig, ahol rajthoz állt, pódiumra állhatott. Bahreinben harmadik, Ausztráliában az első, Japánban szintén a harmadik helyen zárt. Remekül teljesít. Jövőre át kell adnia a helyét Lewis Hamilton-nak, Szerződése még nincs, de jó eséllyel pályázik bármelyik csapatnál. A nyomás lekerülhetett a válláról. Sainz idén eddig nagyon jól teljesített. Ha így folytatja, akkor nem lesz nehéz állást találnia az F1-ben.

Yuki Tsunoda is győztese lehet a Japán Nagydíjnak. A japán pilóta bejutott a Q3-ba. Saját csapattársát lökte ki és akadályozta meg a továbbjutását. A versenyen pedig stabil és jó versenyzést mutatott be. A 10. helyen zárt.

Vesztesek

A Williams jelenleg túlélési fázisban van. A futómű felépítésében bekövetkezett késések miatt már csak kettő volt a nyitófutamra. Mindkettő súlyos károkat szenvedett. Ausztráliában nem tudták Albon autóját megjavítani. Sargeant-ank át kellett adnia a helyét csapattársának. A Williams pilótái mindkét autót összetörték Japánban. Az edzésen Sargeant, a futamon Albon csapta falnak a Williams-t. Négy futam után még mindig nulla pont áll a nevük mellett. Az új alváz a Miami Nagydíjra készül el. A Williams és a Vowles pedig mindent megtesz a csapat javulásáért.

Daniel Ricciardo-t is a vesztesek közé sorolnánk. A rajt után bal oldalra figyelt, de jobb oldalán ott volt Alex albon és a hármas kanyarban ütköztek. Kiestek a versenyből. Eközben Yuki Tsunoda egy pontot szerzett csapatának. Ezt a stewardok kiemelték, hogy ha Lance Stroll nem lett volna ott, és nem ez lett volna az első kör, akkor Ricciardo-t megbüntették volna. A Kínai Nagydíjra új alvázat kap. Talán ezen a futamon Ricciardo peches sorozata is megszakad.

A Mclaren egy évvel ezelőtt egy második és harmadik helyet szerzett Japánban. Lando Norris 19,387 másodperccel futott akkor késpbb célba, mint Verstappen. Idén ötödik lett és 29.700 másodperccel ért később célba. A McLaren szezonról-szezonra nem ilyen előrelépést remélt, és ez a Japán Nagydíjon elég felemásan teljesítettek. Főleg Norris, aki az időmérőn a harmadik helyet szerezte meg. A versenyen csak az ötödik lett. Ez nem előrelépés és visszalépés a csapat számára, bár a harmadik helyen találja magát a konstruktőrök között, mivel a Mercedes ismét megroggyant, és az Aston Martin olyan helyzetbe került, ahol csak egy pilóta hozza a pontokat.