Toto Wolff korábban már jelezte, hogy szeretné Max Verstappen-t a csapatában látni. Most van rá esélye, hiszen üres egy hely a Mercedesnél. Viszont a holland korán sem biztos, hogy szerződést bontana a Red Bull-al. Toto Wolff elég veszélyes játékot játszik. Miért?

„Van egy szabad helyünk, az egyetlen a legjobb csapatok között – hacsak Max nem úgy dönt, hogy elmegy. Akkor nálunk már nem lesz szabad hely. Ez nem fog megtörténni a következő hetekben vagy hónapokban… Szeretném továbbra is figyelemmel kísérni a piacot.”- jelentette ki Toto Wolff.

Max Verstappen iránti érdeklődésének hangot adva Toto Wolff egyértelművé tette, hogy a közeljövőben szeretné látni a hollandot a Mercedes csapatban. Lewis Hamilton távozik 2024 év végén. A Ferrarival folytatja a karrierjét. Toto Wolff-nak egy olyan pilótát kell keresnie, akivel a hétszeres bajnokot pótolhatja.

Rengeteg jelölt van, bár Wolff kétségtelenül Verstappen-t szeretné szerződtetni. A holland szerződése 2028-ig köti a Red Bull-hoz, de a csapaton belüli hatalmi harc miatt előbb is távozhat. Legalábbis a pletykák szerint. Verstappen Helmut Markóval hozta összefüggésbe a jövőjét, amikor kiderült, hogy a Red Bull tanácsadóját felfüggeszthetik. Kijelentette, ha Helmut Marko távozik, akkor ő is. Toto Wolff elismerően beszélt Verstappenről, és jelezte, tárt karokkal fogadná a háromszoros világbajnokot.

Wolff azonban nem várhat sokáig Verstappen-re. A Mercedesnek legszívesebben egy „csúcspilótát” szerződtetne, de még sok minden történhet a pilótapiacon. Az olyan versenyzők, mint Carlos Sainz, akit szintén a Mercedeshez kötnek, gyorsan tisztázni akarják jövőjüket, és alternatív lehetőségeket kereshetnek, ha az Ezüstnyilak tovább tétováznak. Ha ez a helyzet, Wolffnak túl kell néznie a legkézenfekvőbb lehetőségeken. Már Fernando Alonso-ra sem számíthat, mivel a kétszeres bajnok az Aston Martin-nál kötelezte el magát.

Fennáll a lehetőség, hogy Sainz másik csapatot választ, és ha Verstappen úgy dönt, hogy marad a Red Bullnál – ami nem irreális forgatókönyv –, akkor ugyanazzal a problémával fog szembesülni. Tehát, Toto Wolff nem várhat, mivel a várakozással csak kockáztat. Mi lehet a terve a tehetséges Kimi Antonelli-vel?

A 17 éves olasz a Mercedes fejlesztési programjának része, jelenleg a Premánál vezet a Forma-2-ben, és elég tehetségesnek tarják. „Határozottan nagyon erős versenyző” – nyilatkozta nemrég Wolff. „Látni akarom, hogyan alakul az F2-es szezonja, de megvárjuk, és meglátjuk, mi történik a többi versenyzővel az F1-ben.”- jelentette ki Toto Wolff, akinek hosszútávra kell gondolkodnia. Ha hosszú távra elkötelezi magát Verstappen mellett, valószínűleg már 2025 végén kénytelen lesz választani Russell és Antonelli között. Kellemetlen döntés lehet, különösen, ha Antonelli erősen teljesít, és így azt hirdeti, hogy rengeteg F1-es potenciált rejt magában.

Az is lehet, hogy Toto Wolff-nak más tervei vannak Kimi Antonelli. Lehet, hogy korai lenne még, ha 2025-ben debütálna. A Williams-hez protezsálhatná, hogy tapasztalatot szerezzen. Russell hasonló módon küzdötte fel magát a top csapathoz. A Mercedes ülését illetően sok kérdés merül fel. Sok a találgatás. Ha Toto Wolff minden lapját Verstappen-re teszi fel, azzal nagyot kockáztat. Valóban nem biztos, hogy az idén 18. életévét betöltő Antonelli 2025-re készen áll a Mercedes ülésére. Toto Wolff választhat egy átmeneti megoldást is.

Lehet, hogy a Mercedes meg akarja győzni Verstappent azzal, hogy megosztja 2026-os terveit is? A csapat 2014-ben rendkívül jól kezelte az új V6-os motorokat, ami egy évekig tartó uralmi időszakot eredményezett.Wolff szerint a nyári időszak fontos lesz a Mercedes számára – de ne lepődj meg, ha a következő hetekben már hírt hallunk Hamilton utódjáról. Függetlenül attól, hogy Verstappen megy vagy marad a Red Bull-nál. Toto Wolff-nak döntenie kell.