Magyar idő szerint 05:30 perckor kezdődött el Kínában az első és egyetlen szabadedzés. Egy órája volt a csapatoknak arra, hogy megtalálják a legjobb beállítást.

Ocon és a két Haas gurult ki elsőként a bokszból. Verstappen is pályára gurult. A holland pilóta 1:39,497-es idővel az élre állt. A Ferrarik még kivártak. A két Ferrari kivételével mindenki az első öt percben a pályára gurult.A két Alpine nyitott lágy abroncsokon, a többiek nagyjából fele-fele arányban döntöttek a közepes és a kemény között az első próbálkozásukon. Verstappen 1:39,110-re javított, mögötte Pérez és Hülkenberg állt. A Ferrarik is a pályán, ők is lágyakon gurultak a pályára.

15 perc telt el az edzésből. Előkerült a piros zászló. Senki nem törte össze az autóját. A pálya szélén meggyulladt a fű. Sikerült eloltani a tüzet, így jöhet is a folytatás. Már szűk öt perce újraindították az edzést, de a mezőny fele még nem tért vissza a pályára. A Ferrarik igen, Sainz javított is valamennyit a lágyakon. Hamilton elfékezte az utolsó kanyart, így tulajdonképpen besodródott a bokszbejárathoz, ahonnan már nem volt visszaút. A 17. helyen állt a brit pilóta, Russell a 20. pozíciót birtokolta.

29 perc telt el az edzésből. A két Ferrari az élre állt. Nagy volt a forgalom. Hamilton Norris-t hibáztatta a a kisodródásáért, aki a versenymérnöke szerint valójában Piastri volt. Hiába, mindenki a pályán volt.Mindenki szerette volna tesztelni a határokat. A két Red Bull továbbra is a közepes gumikat nyúzta. Ez most versenyszimulációnak tűnt. A Mercedesek a 7. és a 9. helyre javítottak a keményeken. A Ferrarik és a Williamsek visszatértek a bokszba.

15 perc volt hátra. A két Ferrari volt az élen. A harmadik Verstappen, a negyedik pozícióban Pérez állt. Meglepő módon a hatodik helyen Ocon tartózkodott, akit Norris, Russell, Hamilton és Hülkenberg követett. Piastri és Alonso is hasonlóan járt, mint korábban Hamilton, nekik is nehezükre esett megtalálni a megfelelő féktávot a bokszbejárat előtt. Az élen közben változott a sorrend. Sargeant ugyanis a második helyre lépett a lágyakon. Albon átvette a vezetést, méghozzá három lila szektorral, 0.861 ezredes előnnyel. Tíz perc volt hátra, jöhetnek a valódi gyors körök? Verstappen 1:36,660-as ideje a lágyakon már mérvadónak tekinthető. Ezzel vezetett a holland Pérez előtt 5, Albon előtt 6 tizeddel. Piastri állt most az élre, Norris pedig két lila szektor után a forgalom miatt a bokszba hajtott. Közben Stroll vette át a vezetést és ért véget az egyetlen szabadedzést. Folytatás magyar idő szerint 9:30 perckor. Jön a sprintkvalifikáció.

Eredmény:

1 Lance STROLL Aston Martin
2 Oscar PIASTRI McLaren
3 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing
4 Sergio PEREZ Red Bull Racing
5 Nico HULKENBERG Haas
6 Kevin MAGNUSSEN Haas
7 Esteban OCON Alpine
8 Alexander ALBON Williams
9 Daniel RICCIARDO RB
10 Valtteri BOTTAS Kick Sauber
11 Guanyu ZHOU Kick Sauber
12 Yuki TSUNODA RB
13 Charles LECLERC Ferrari
14 Carlos SAINZ Ferrari
15 Logan SARGEANT Williams
16 Lando NORRIS McLaren
17 George RUSSELL Mercedes
18 Lewis HAMILTON Mercedes
19 Fernando ALONSO Aston Martin
20 Pierre GASLY Alpine